ENSZ: Kifogyóban van a gázaiak megsegítésére szánt élelmiszer-ellátmány

2023. október 15. – 16:03

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) figyelmeztetett, hogy kifogyóban vannak az ellátmányaik Gázában, és nem tudják garantálni a személyzet biztonságát sem.

A program keretében több mint félmillió, lakóhelyét elhagyni kényszerült embernek segítettek eddig. A gázai erőmű leállása óta nagyon megnövekedett az igény az ENSZ-en keresztül érkező ellátmányra, hiszen a pékségek és üzletek energia hiányába bezártak – közölte a WFP szombaton.

Egy palesztin fiú a Világélelmezési Program (WFP) élelmiszersegélyével a Gázai övezet déli részén lévő rafahi menekülttáborban 2012-ben – Fotó: Said Khatib
Egy palesztin fiú a Világélelmezési Program (WFP) élelmiszersegélyével a Gázai övezet déli részén lévő rafahi menekülttáborban 2012-ben – Fotó: Said Khatib



„Kifogytunk az ellátmányból, semmit sem tudunk be- vagy kijuttatni, és nem tudjuk garantálni a személyzetünk biztonságát” – nyilatkozta Cindy McCain, a WFP ügyvezető igazgatója. „Még háborúban is vannak szabályok, a humanitárius dolgozók és a civilek védelmét prioritásként kell kezelnünk. A civilek éhen fognak halni a segítségünk nélkül” – mondta.

A WFP közölte, hogy péntektől „fokozza” a kenyér és konzervek kiosztását, és további készpénzátutalásokat biztosít több mint 100 ezer kitelepített embernek.

Az izraeli blokád óta alig jutnak be létfontosságú cikkek Gázába. Izraeli tisztségviselők vasárnap közölték, hogy az övezet déli részén visszakapcsolták a vizet. Az egyiptomi elnöki hivatal pedig arról tájékoztatott, hogy fokozza erőfeszítéseit a segélyszállítmányok bejuttatására.

(CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!