Fehér Ház: Irán is közvetett bűnrészes a Hamász támadásaiban

2023. október 10. – 21:45

Másolás

Vágólapra másolva

Irán „tágabb értelemben bűnrészes” a Hamász Izrael elleni támadásában, de nincs olyan hírszerzési információ, amely arra utalna, hogy Teherán kifejezetten támogatást ajánlott volna a szervezetnek egy ilyen konfliktus kirobbantásában – jelentette ki Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója kedden.

„A Hamász katonai szárnyának finanszírozásának oroszlánrészét ők biztosították, ők képezték ki, ők biztosították a képességeket, ők nyújtottak támogatást, és évek óta kapcsolatban állnak a Hamásszal, és mindez szerepet játszott abban, amit látunk” – mondta Sullivan. Hozzátette: azt egyelőre nem tudják, hogy Irán tudott-e előre erről a támadásról, vagy segített-e a támadás megtervezésében vagy irányításában.

Sullivan elmondta az újságíróknak, hogy átnézik a hírszerzési anyagainkat, hogy van-e további információjuk ezzel kapcsolatban.

Arra a kérdésre, hogy Izrael miért nem tudta előre jelezni a Hamász Izrael elleni támadását, Sullivan izraeli tisztviselőkhöz irányította a kérdéseket.

Az Egyesült Államok részéről azt mondta, hogy ők semmit se láttak, ami azt sugallta volna, hogy ilyen támadásra készül a Hamász.

(CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!