A kínai főkonzulátusnak hajtott egy autós San Franciscóban

2023. október 10. – 08:52

Másolás

Vágólapra másolva

Nekihajtott egy autós helyi idő szerint hétfőn a kínai főkonzulátus épületének San Franciscóban, az Egyesült Államokban, a kiérkező rendőrök pedig a helyszínen agyonlőtték – idézte az MTI a város rendőrségét.

A baleset vagy támadás részletei egyelőre nem világosak. A rendőrségi tájékoztatás szerint az azonosítatlan autós egyelőre ismeretlen okból hajtott neki az épületnek, és tört be a főkonzulátus vízumügyeket intéző részébe. Az autó az épület előcsarnokában állt meg. Egyelőre nem tudni más sebesültről vagy áldozatról. A rendőrség arról sem adott tájékoztatást, hogy a rendőr miért lőtt, vagy hogy a támadónál volt-e fegyver.

A kínai főkonzulátus épületé hajtó autó 2023. október 9-én San Franciscóban – Fotó: Sergii/ social media video via Reuters
A kínai főkonzulátus épületé hajtó autó 2023. október 9-én San Franciscóban – Fotó: Sergii/ social media video via Reuters

„Amikor a rendőrök a helyszínre értek, az autó a kínai konzulátus előterében állt. A rendőrök beléptek az épületbe, felvették a kapcsolatot a gyanúsítottal, majd lövöldözés történt az egyik rendőr részvételével – tudatta a hatóság. – A gyanúsítottat a kórházban holttá nyilvánították, a vizsgálat jelenleg is folyamatban van.”

Szemtanúk szerint a sofőr az ütközés után kiszállt az autóból, és azt kiabálta: „Hol van CCP?”, ami nyilvánvaló utalás a Kínai Kommunista Pártra. A sofőr ekkor dulakodni kezdett a biztonsági őrökkel.

A kínai külképviselet közleményében erőszakos támadásnak nevezte az esetet, amely súlyos veszélyt jelentett a képviselet dolgozóira és az épületben lévő emberekre, és jelentős károkat okozott a létesítményben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!