Félelmetes a sziréna és fojtott robbanások hangjára ébredni – olvasónk beszámolója Tel-Avivból

2023. október 7. – 14:40

Félelmetes a sziréna és fojtott robbanások hangjára ébredni – olvasónk beszámolója Tel-Avivból
Tel-Aviv déli részére, Ramlára rakéták csapódtak – Fotó: Saeed Qaq/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„A légvédelmi sziréna hangjára ébredtünk hét óra körül, már ez önmagában félelmetes volt, és ehhez jöttek még azoknak a fojtott robbanásoknak a hangjai, amikor a légvédelmi rendszer megsemmisített néhány rakétát. Ezek törmelékei becsapódtak a városba. Nem ilyen szombatra számítottam, én is értetlenkedem, mint ahogy a többi lakos is”

– így kezdte a Telexnek beszámolóját az egyik Tel-Avivban tartózkodó olvasónk, aki a belvárosban lakik. Nekik az első emeletre kell menniük, ott van az óvóhelyük, másoknak bunkerekbe kell költözniük, ha eszkalálódik a helyzet.

Szombat reggel rakéták ezreit lőtték Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, egyes jelentések szerint ötezret. Ezen kívül fegyveres terroristák tucatjai hatoltak be izraeli településekre, a szemtanúk beszámolói szerint az övezet melletti települések utcáin járkálnak. A Gáza környéki települések lakói, mintegy hetvenezer ember házaikba zárkózott a biztonsági utasításoknak megfelelően. Az ország miniszterelnöke, Benjámin Netanjahu néhány órával a támadás után hadiállapotot rendelt el.

„A tartalékos katonákat mozgósították, ezt hallottam. Folyamatosan megy a háttérben a tévé, érdeklődve nézzük a híreket, az otthoni barátaink is folyamatosan hívnak. Azt is tudjuk, hogy a kormány összeül. Itt azt is írják, hogy embereket raboltak el a Gázához közel eső részeken, és elvitték őket izraeli területről” – folytatta olvasónk, aki épp most szeretett volna Magyarországra repülni, de a debreceni járat már nem indult el, így kénytelen volt visszamenni az otthonába a reptérről. (A WizzAir nem repült, míg más társaságok igen.) Talán még sohasem szeretett volna ennyire itthon lenni, mint most.

Azt mondta neki a taxis, nagy szerencséje volt, hogy még le tudta stoppolni őt, mert minden taxis kollégája indul haza.

„Az egyébként is szigorú reptéren most még fokozottabb volt az ellenőrzés, a szempillaspirálomat is alaposan átvizsgálták. Azt is tapasztaltam, sokkal kihaltabbak az utcák, mint ha egy átlagos szombat lenne. Az az ijesztő, hogy most senki sem tudja, hogy mi lesz, nagy a tanácstalanság. Már nagyon rég gyújtottam rá, de most megtettem.”

Heves utcai harcok, véres csaták

Az elmúlt években ez a leghevesebb támadás Izrael ellen, ami váratlanul érte az országot.

„Úgy döntöttünk, hogy elég volt” – mondta Mohammed Deif, a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász terrorszervezet katonai szárnyának vezetője, aki szerint a megszállás miatt több száz mészárlás történt civilek ellen. A Hamász katonai vezetője szerint a rakétatámadás ellenséges állásokat, repülőtereket és katonai erődítményeket vett célba, és mindenhol harcra szólította fel a palesztinokat.

Rakétatalálat érte a Gázai övezettel északon szomszédos városokat, Askelont és Javnét, valamint az ország középső részén Rison Lecionban és Ramléban is becsapódott lövedék, Jeruzsálemből légvédelmi riasztást jelentettek.

Az izraeli hadsereg helyi egységei, kommandósok és helyi biztonságiak tűzharcokat folytatnak a behatolt gázai merénylőkkel, akik a helyi lakosok otthonait próbálják támadni és elfoglalni, több épületet sikerült birtokba venniük, ott véres csaták folynak az izraeli biztonságiakkal. A híradások szerint mintegy húsz helyen folynak harcok a Hamász behatolt fegyvereseivel, akik megtámadtak többek közt egy izraeli rendőrőrsöt is.

Kora délután az izraeli egészségügyi tisztviselők megerősítették, hogy már 40 halálos áldozata van a palesztin támadásoknak. Az izraeli média egyelőre meg nem erősített hírei szerint a sebesültek száma eléri a 740-et. Korábban a BBC azt írta, hogy két kórházban 148 sebesültet ápolnak, közülük néhánynak súlyos az állapota.

Az izraeli hadsereg megtorló légicsapásokat kezdett a Gázai övezetben, és arra figyelmeztetett, hogy a Hamász nagyon súlyos árat fog fizetni. Az izraeli hadsereg napközben a Hamász négy főhadiszállását támadta meg. Kora délután palesztin tisztviselők azt közölték, hogy a Gázai övezetben végrehajtott izraeli csapások következtében 161-en haltak meg, és közel 1000-en megsebesültek.

Vizsgálat indult a támadások miatt

Az izraeli hadsereg megtorló légicsapásokat kezdett a Gázai övezetben, és arra figyelmeztetett, hogy a Hamász nagyon súlyos árat fog fizetni. Az izraeli hadsereg napközben a Hamász négy főhadiszállását támadta meg.

A BBC az izraeli kormány tisztviselőinek nyilatkozatai alapján arról ír, hogy komoly vizsgálat indult arra vonatkozóan, hogy az izraeli hírszerzés miért nem tudott arról, hogy hatalmas és jól koordinált Hamász-támadás közeledik.

A Hamász akcióját világszerte elítélték, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke „a terrorizmus legmegvetendőbb formájáról” beszélt. Szijjártó Péter kiemelte, Magyarország a lehető leghatározottabban elítéli a brutális terrortámadást, valamint közölte, a tel-avivi magyar nagykövetség munkatársai épségben vannak, folyamatosan tartják velük a kapcsolatot, és folyamatosan veszik fel a kapcsolatot azokkal a magyar állampolgárokkal, akik konzuli védelemre regisztráltak. Az Izraelben tartózkodó magyarokat arra kérik, hogy bármilyen baj esetén azonnal forduljanak a magyar nagykövetséghez – írta a miniszter, megjegyezve, hogy eddig még nem érkezett segélykérés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!