Már a második szlovén miniszter távozik a héten

2023. október 6. – 19:11

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott Sanja Ajanovic Hovnik szlovén közigazgatási miniszter pénteken, mert nem szerette volna, hogy a minisztérium vagy a kormány viselje a terhét a vele szemben felmerülő vádaknak – közölte a Kormányzati Kommunikációs Hivatal.

Hovnik minisztériumának küldöttsége egy New York-i útra 33 ezer eurót (12,7 millió forint) költött, a tárca által a civil szervezetek számára kiírt pályázaton pedig a miniszter egy korábbi üzleti partnere 300 ezer eurót (116 millió forint) nyert. A tárcavezető lemondólevelében azt írta, hogy tiszta a lelkiismerete, mivel nem tett semmi törvénytelent, a vitatott pályázati felhívás átlátható volt, a vádakat pedig „kíméletlen kampánynak” nevezte.

Az ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) a héten jelezte, hogy amennyiben nem távozik a miniszter, bizalmatlansági indítványt nyújtanak be ellene. A kisebbik kormánypárt, a Szociáldemokraták (SD) pedig bejelentették, hogy lehetőséget adnak a miniszternek a magyarázkodásra, mielőtt döntenének arról, hogy támogatják-e őt, vagy sem.

Ajanovic Hovnik a második miniszter, aki lemondott a héten. Uros Brezan természeti erőforrásokért és területrendezésért felelős miniszter szintén ezen a héten jelentette be lemondását. Robert Golob miniszterelnök a héten felkérte a parlamentet Irena Sinko mezőgazdasági miniszter menesztésére is, aki – miután közölték vele, hogy már nem élvezi a miniszterelnök bizalmát – nem akart önként távozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!