BBC: Kerítőkkel szerveztetett fiatal férfiakat homoszexuális orgiáira az Abercrombie & Fitch volt vezérigazgatója

2023. október 3. – 00:06

Másolás

Vágólapra másolva

Több férfi vádolja az Abercrombie & Fitch ruhamárka egykori igazgatóját és annak férjét szexuális kizsákmányolással – írja a BBC saját oknyomozó munkája alapján. A vádak szerint a céget egykor vezető Mike Jeffries és férje, Matthew Smith kerítőkön keresztül szervezett be férfiakat az orgiáikra, amelyeket otthonukban és a világ legkülönbözőbb pontjain tartottak.

Jeffries és Smith nem reagáltak a vádakra, de a közvetítésben részt vevők szerint a fiatal férfiak önként mentek ezekre az eseményekre, és senki nem kényszerítette őket, hogy a két idős férfival szexeljenek. A fiatal férfiak közül azonban többen is arról beszéltek, hogy megtévesztették és átverték őket, végül pedig tulajdonképpen belekényszerítették őket az orgiákban való részvételbe.

Mike Jeffries 1992-ben vette át az akkor éppen hanyatló Abercrombie & Fitchet, és rövid időn belül egy hatalmas és sikeres ruhavállalattá alakította azt. Ebben az időben a márka provokatív, szexista és szexualizáló reklámokkal menő tudott lenni az amerikai fiatalok között, a módszerei miatt viszont sokan kritizálták Jeffriest.

Jeffries 2014-ig vezette a céget, bukásához többek között az vezetett, hogy férje, Matthew Smith nagyon nagy informális befolyással rendelkezett az A&F-ben. A BBC most egy kétéves oknyomozó munka során 12 olyan férfival beszélt, akik egymástól függetlenül azt állították, hogy 2009 és 2015 között valamilyen formában részt vettek Jeffries és Smith orgiáin, vagy szervezték azokat.

A férfiak különböző történeteket meséltek el, de ezek elég hasonló mintákat mutattak, így:

  • eredetileg nem orgiára hívták őket, hanem fotózásra, és ott közölték velük, hogy a szereplésük feltétele a szex;
  • vagy előre közölték, hogy szexuális jellegű program lesz, de azt nem, hogy pontosan miket várnak majd el tőlük;
  • volt, akit állítása szerint a két idős férfi meghívott a házukba, majd bedrogozott, és úgy vett rá a szexre;
  • a férfiakkal mind titoktartási szerződést írattak alá, amelyet nem tudtak elolvasni, és nem is kaptak saját példányt;
  • és végül mindannyian kaptak valamennyi pénzt a megvalósuló szexuális aktusok után.

A férfiak tehát nem állítják egyértelműen, hogy megerőszakolták volna őket. Azt viszont igen, hogy egy nagyon jól kitalált rendszeren keresztül szervezték be őket a szexre, és hogy modellkarrierrel kecsegtették őket, ha belemennek az aktusokba.

Azt a BBC is leírja, hogy az esetek jogi megítélése kérdéses: ők a brit jog szerint szexuális kihasználásról írnak, de az esetek egy része az amerikai jog szerint szexkereskedelemnek is minősülhet. Egy, a BBC-nek nyilatkozó amerikai ügyész szerint a kényszerítés vádja is felmerülhet.

Az Abercrombie & Fitch jelenlegi vezetése azt írta a vádak hallatán, hogy „megdöbbentek és felháborodtak” a cég egykori vezetőjének állítólagos viselkedése miatt. Szerintük ma már nem ilyen cég az A&F.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!