Grönlandi nők perelik a dán államot, mert tudtuk nélkül akarták őket sterilizálni

2023. október 2. – 17:02

Másolás

Vágólapra másolva

67 nő fogott össze, hogy beperelje a dán államot, amiért az 1966 és 1970 között dán orvosok a tudtuk és beleegyezésük nélkül spirált helyeztek fel nekik, ezzel próbálva csökkenteni Grönland népességét, írja a The Guardian.

A nők között olyan is van, aki mindössze 12 éves volt akkor, amikor egy iskolai vizsgálat keretében a spirált felhelyezték.

Grönland ugyan földrajzilag Észak-Amerikához tartozik, politikailag dán fennhatóság alatt létezik. Ez év elején a dán állam és a grönlandi kormány pártatlan vizsgálatot indított a spirálesettel és más terhességmegelőző gyakorlatokkal kapcsolatban, amelyeket Grönlandon 1960 és 1991 között végeztek. Ez volt az az időszak, amikor az autonóm terület visszavette egészségügyi szektorának ellenőrzését. A nyomozás eredményeit 2025 májusára várják.

Naja Lyberth volt az első nő, aki hat évvel ezelőtt nyilvánosságra lépett a történetével. Azt mondta, hogy fiatal tinédzserként az iskolai orvosi vizsgálat során a beleegyezése nélkül spirált kapott, ezért a dán államot összehangolt sterilizációval vádolta.

Lyberth ugyan végül szült egy gyereket, sok társa steril maradt, és nem tudott teherbe esni. Többüknek el kellett távolítani a méhét is. Lyberth szerint egy nő csak tavaly tudta meg, hogy vele is ilyesmi történt.

A nők 300 000 dán korona (15,6 millió forint) kártérítést kértek a dán kormánytól a „jogsértés” miatt, amely súlyos következményekkel járt az életükre nézve. Ha a kormány nem tesz eleget a kérésnek, a károsultak bíróság elé viszik az ügyüket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!