Csökken a gyémánt ára, mert az emberek inkább étkezésre és utazásra költenek

2023. október 1. – 20:46

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány alatt az emberek sokkal kevesebb pénzt költöttek az éttermekben és utazásra is, ezért a gyémántárak felmentek. Most azonban az elmúlt egy év legalacsonyabb árához értünk, mert ismét élelmiszerre, étkezésre és utazásra költenek többet a potenciális vevők, írja a CNN.

Az elemzés szerint az emberek megint kevesebbet költenek luxustermékekre, és többet élményekre.

„A gyémántok piaca teljesen a fogyasztóktól függ” – idézte a CNN Edahn Golant, egy független gyémántelemzőt. A gyémántékszerek iránti vásárlói kereslet befolyásolja a nyers gyémánt árát és bizonyos mértékig a kiskereskedelmi árakat is.

A mostani csökkenő áras időszak előtt két rekordévet zárt a szakma, 2021-ben és 2022-ben a gyémántékszerek iránti kereslet történelmi csúcson volt.

Aki rohanna gyémánt nyakláncokat vásárolni a hír hallatán, még ne tegye: az ékszerárak ugyanis nem követik ilyen rövid távon a nyers gyémántok árát. Annak ellenére, hogy a nyers gyémánt ára csökken, az egykarátos kerek gyémánt bolti ára jelenleg átlagosan 3 százalékkal magasabb, mint 2020 januárjában volt, mondta Golan.

Iparági elemzők arra számítanak, hogy a téli ünnepek alatt és 2024 elején ugrásszerű növekedés lesz tapasztalható a kiskereskedelmi forgalomban. A téli hónapok az eljegyzések csúcsszezonját jelentik, a karácsony és a Valentin-nap pedig jellemzően jövedelmező ünnep az ékszergyártó cégek számára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!