„Az oroszok Moszkva téveszméiért harcolnak” – Kijevbe látogatott a NATO-főtitkár

2023. szeptember 28. – 13:38

Másolás

Vágólapra másolva

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár előre be nem jelentett találkozón vett részt Kijevben. A katonai szövetség vezetője arról beszélt, hogy szerinte Moszkva „birodalmi téveszméiért” harcolnak az orosz katonák.

Stoltenberg kijelentette, hogy az ukrán erők „fokozatosan nyernek teret” az oroszok ellen indított ellentámadásukban.

A NATO-főtitkár arról beszélt, hogy a NATO eddig 2,4 milliárd euró értékben kötött átfogó keretszerződéseket fegyvergyártó vállalatokkal kulcsfontosságú lőszerek beszerzésére. Stoltenberg szerint ezek a szerződések lehetővé teszik a NATO-tagok számára, hogy feltöltsék kimerült készleteiket, miközben Ukrajnát továbbra is ellátják a szükséges fegyverekkel.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közös sajtótájékoztatója Kijevben – Fotó: Gleb Garanich / Reuters
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közös sajtótájékoztatója Kijevben – Fotó: Gleb Garanich / Reuters

A főtitkár elítélte azokat az orosz csapásokat, amik a NATO-tag Románia határának közelében történtek. Azt mondta nincs bizonyíték arra, hogy ezek a támadások szándékosan Románia ellen irányultak volna, de „meggondolatlannak” tartja őket.

(Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!