Észak-Korea beleírta az alkotmányába az atomprogramját

2023. szeptember 28. – 08:52

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea módosította alkotmányát, így már az alaptörvény is lehetővé teszi, hogy az ország folyamatosan fejlessze atomarzenálját – jelentette be Kim Dzsongun. Az MTI az észak-koreai állami hírügynökség alapján azt írja, hogy a parlament egyhangúlag szavazta meg a módosítást. Kim Dzsongun a szavazás előtti felszólalásában azt mondta, hogy a nukleáris fegyverkezési program „biztosítja a jogot Észak-Korea számára a létezéshez és a fejlődéshez”, továbbá elrettentő szerepet betöltve „hozzájárul a térség és a világ békéjének megóvásához”.

A módosítás azt is lehetővé teszi, hogy Phenjan „gyorsan magasabb szintre fejlessze atomfegyvereit” – mondta az észak-koreai vezető, aki sürgette a program felgyorsítását. Kim Dzsongun – aki nemrégiben Oroszországban járt – új hidegháborúról beszélt, és kijelentette, hogy Észak-Koreának nagyobb szerepet kell játszania a nemzetközi koalícióépítésben azon országok oldalán, amelyek „az Egyesült Államok és a Nyugat hegemóniára törése ellen lépnek fel”. Azzal vádolta Washingtont, hogy Japánnal és Dél-Koreával egy „ázsiai NATO” létrehozásán fáradozik, háborúval és agresszióval fenyegetve a térséget.

Észak-Koreának ENSZ-határozatok tiltják a ballisztikus rakéták fejlesztését, amelyek nukleáris robbanófejek célba juttatására is képesek lehetnek. A phenjani vezetés súlyos nemzetközi szankciók hatálya alatt áll nukleáris programja miatt, ennek ellenére csak tavaly rekordszámú, több mint hetven rakétakísérletet hajtott végre.

A Telexnek Csoma Mózes Korea-szakértő Kim Dzsongun oroszországi látogatásáról azt mondta, hogy Oroszország olyan helyzetbe kormányozta magát, hogy Észak-Koreától kér segítséget, de kérdéses, mit kérhet Kim Dzsongun a fegyverekért cserébe. Részletek ebben a cikkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!