Gyereket nevelő nőkön gúnyolódott az osztrák kancellár egy kiszivárgott videón

2023. szeptember 28. – 20:43

Másolás

Vágólapra másolva

„Burger-gate” néven botrány tört ki Ausztriában, miután kiszivárgott egy felvétel, amin az osztrák kancellár a részmunkaidőben dolgozó nőkön gúnyolódik. Karl Nehammer a videóban azt tanácsolja, hogy azok az anyák, akiknek a gyereknevelés melletti állásukból nincs elég pénzük, egyszerűen dolgozzanak többet.

A Kurier azt írja, hogy kancellár videóban tett egyes kijelentései felháborodást váltottak ki az országban. Nehammer azt fejtegeti a videóban, hogy baloldali barátaival beszélgetett, akik azzal vádolták, hogy fokozza a szegénységet Ausztriában. Erre azt reagálta, hogy az országban mégsem növekszik a részmunkaidőben dolgozók száma. Itt kerültek szóba a gyereket nevelő nők, akiknek Nehammer szerint, ha a gyereknevelés melletti állásukból nincs elég pénzük, egyszerűen többet kéne dolgozniuk. Ha pedig nem tudnak többet dolgozni, akkor ott a McDonald's:

„Tudja, mi a legolcsóbb meleg étel Ausztriában? Nem egészséges, de olcsó: egy hamburger a McDonald'sban. 1,40 euró. Ha veszek hozzá krumplit – 3,50 euró. És most valaki komolyan azt állítja, hogy olyan országban élünk, ahol a szülők nem engedhetik meg ezt az ételt a gyerekeinknek?”

– tette fel a kérdést osztrák kancellár.

Nehammer pártja megerősítette, hogy a videó valós, de szerintük utólag szerkesztettek rajta. Több ellenzéki párt elhatárolódott a kancellár kijelentéseitől, és Nehammer politikáját tették felelőssé a kialakult helyzetért.

A kancellár csütörtökön reagált a videóra: az „egyéni felelősség és szolidaritás, ezek hazánk erősségei” című videóban azt mondta, hogy néhány, szerinte fontosnak tartott kérdést vetett fel egy rendezvényen. „Kiállok amellett, hogy a teljesítményt jutalmazni kell, és kiállok amellett, hogy a szülőknek kötelességük gondoskodni a gyermekeikről. És kiállok amellett, hogy az önrendelkezés és a személyes felelősség fontos” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!