Kenőpénzt kérhetett a lengyel PiS elnöke, hogy megkapják az áldást két torony építésére Varsóban

2023. szeptember 25. – 14:03

Másolás

Vágólapra másolva

A Gazette Wyborcza lengyel napilap hozta nyilvánosságra a „Kaczyński-szalagokat”, ami lényegében az osztrák üzletember, Gerald Birgfellner körül kirobbant botrány részleteit, és kihallgatásának jegyzőkönyvének átiratának részleteit tartalmazza még 2019 márciusából. Ahogy arról a Tvn24.pl is beszámolt, a jegyzőkönyvben szó esik egy 50 ezer złotyal (több mint 4 millió forinttal) teli borítékról is, amit Birgfellner állítólag Jarosław Kaczyńskinak adott, aki a lengyel konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt elnöke, Lengyelország miniszterelnök-helyettese. Majd Kaczyński állítólag továbbította az összeget Rafal Sawicz papnak.

Az információk szerint 2018 elején Kaczyński rábeszélte az osztrák üzletembert, hogy a megfelelő összeg ellenében Sawicz áldását adja arra, hogy megépíthessenek Varsó központjában két tornyot, amelyekben Birgfellner is érdekelt volt.

Birgfellner azt vallotta, hogy miután felvette a bankban a kért összeget, egyenesen a PiS székházába ment, ahol látta Sawicz atyát. Átadta a borítékot Kaczyńskinak, aki bement egy szobába, ahol Sawicz volt. Az atya húsz perccel később kijött, kezet fogtak, és közölték az osztrák üzletemberrel, hogy aláírták az építésről szóló határozatot.

A Birgfellner kihallgatását követő napokban Kaczyński személyesen utazott az Igazságügyi Minisztériumba, ahol találkozott Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszterrel és egyben főügyésszel. Később a Jog és Igazságosság párt elnöke és a kisebbik kormánypártot vezető Ziobro is tagadta, hogy a találkozójuk az osztrák üzletember ügyéről szólt volna.

A Gazette Wyborcza szerint a nyilvánosságra hozott felvételek megerősítik azt, hogy az ügyészség mindent megtett azért, hogy minél hamarabb eltussolják az ügyet. A lap azt is említi, hogy a borítékkal kapcsolatban sem Kaczyńskit, sem Sawicz atyát nem kérdezték ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!