Rolls-Royce-t vásárolt magának egy müncheni múzeum dolgozója, aki két éven át lopkodta a festményeket a raktárból

2023. szeptember 25. – 21:02

Másolás

Vágólapra másolva

Egy év és kilenc hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott hétfőn egy müncheni múzeum egykori alkalmazottja, aki két éven át több festményt hamisítványra cserélt, az eredeti műalkotásokat pedig árveréseken adta el, írja az MTI az illetékes bíróság közleménye alapján.

A harmincéves férfi 2016 májusa és 2018 áprilisa között a múzeum műszaki dolgozója volt, és bejárása volt abba a raktárba, amelyben a festményeket őrizték. Hamisítványra cserélte ki többek között Franz von Stuck Mese a békakirályról c. festményét is. Az eredeti műalkotást elárvereztette egy müncheni aukciósházzal, tőlük egy svájci galéria vette meg 70 ezer euróért. Az összegből a férfi körülbelül 50 ezer eurót kapott.

Szintén ellopta Eduard von Grützner és Franz von Defregger egy-egy festményét is a múzeum raktárából. Az egyik műalkotást elárvereztette, a másikat pedig eladta az aukciósháznak, amivel további 12 ezer eurót keresett.

A megszerzett pénzt adósságainak törlesztésére használta fel, valamint új lakást, drága karórákat és egy Rolls-Royce-t is vásárolt.

A vádlott a tárgyaláson beismerő vallomást tett, azt mondta, hogy nem előre megfontoltan cselekedett, és nem tudja, miért viselkedett így. Az ítélet jogerős.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!