Leonardo DiCaprio környezetvédelmi szervezete egy 185 éve kihaltnak vélt fafajt talált Brazíliában

2023. szeptember 21. – 10:32

Leonardo DiCaprio környezetvédelmi szervezete egy 185 éve kihaltnak vélt fafajt talált Brazíliában
Fotó: Fred Jordão / Fotó: Fred Jordão / Re:wild

Másolás

Vágólapra másolva

Egy száznyolcvanöt éve nem látott és kihaltnak vélt fafajt találtak Brazília északi részén. Az Ilex sapiiformis nevű fajt, amely 8-12 méter magasra is megnőhet, a keddi bejelentés szerint Pernambuco államban találta meg egy expedíció, amely hat napot töltött a térségben kutatással – közölte a projekten dolgozó Re:wild környezetvédelmi szervezet, amelynek az egyik társalapítója Leonardo di Caprio hollywoodi filmsztár.

Fotó: Fred Jordão / Re:wild Fotó: Fred Jordão / Re:wild
Fotó: Fred Jordão / Re:wild

Az MTI híradása szerint az Ilex de Pernambuco néven ismert fajt először George Gardner skót biológus vette lajstromba 1838-ban. Ez volt a növény egyetlen megerősített felbukkanása március 22-ig, amikor az új expedíció négy példányt talált Igarassu városban egy kis folyócska partján, Pernambuco állam fővárosa, Recife agglomerációjának északi részén.

„Hihetetlen, hogy az Ilex de Pernambucót egy olyan nagyvárosi övezetben találták meg, amelyben 6 millióan élnek” – mondta Christina Biggs, a Re:wild elveszett fajok osztályának munkatársa. A tudóscsoport a fajra jellemző kis fehér virágok nyomán bukkant a fákra. Gustavo Martinelli, az expedíció vezetője közölte, hogy reményeik szerint a szervezet programot indít a fafaj szaporítására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!