Az ukrán kormány hat védelmi miniszterhelyettest bocsát el

2023. szeptember 18. – 12:06

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán kormány hétfőn hat védelmi miniszterhelyettes elbocsátásáról döntött, miután a hónap elején Olekszij Reznyikov védelmi miniszter helyére is új embert neveztek ki, írja a Guardian. A kormány nem indokolta az elbocsátásokat. A tisztségükből eltávolítottak között volt Hanna Maljar is, aki gyakran adott ki nyilvános tájékoztatást a háborúról.

A Reuters jelentése szerint Maljar, aki háborús bűnökkel foglalkozó jogász, 2021 óta volt védelmi miniszterhelyettes, és legutóbbi jelentése az ukrajnai háborúról hétfő reggel jelent meg. A múlt héten bírálták őt, miután először arról számolt be, hogy az ukránok visszafoglaltak egy keleti falut az orosztól, de később azt mondta: a jelentése pontatlan volt, és a falu körül még mindig harcok vannak.

Az előző védelmi miniszter menesztése valószínűleg nem bizalomhiány miatt történt, annak ellenére, hogy korrupciós vizsgálatok is folyamatban vannak a hadsereg beszerzéseinek árazása miatt. Úgy tűnik, Reznyikov közvetlenül nem érintett az ügyekben, inkább politikai felelősségvállalásról van szó. A menesztett védelmi miniszter helyére Rusztem Umerov került. A 35 éves férfi Üzbegisztánban született, miután Sztálin 1944-ben a németekkel való kollaborációra hivatkozva Közép-Ázsiába deportálta a náci Németországtól visszafoglalt Krím félsziget krími tatár lakosságát, akik csak a '80-as évek végétől térhettek vissza, ahogyan tette Umarov családja is. A leendő védelmi miniszter személye így Moszkvának is üzenet.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!