„Magyar származású ukránok” a kárpátaljai magyarok az ukrán külügyminisztérium szóvivője szerint

2023. szeptember 15. – 08:59

Másolás

Vágólapra másolva

Oleg Nikolenkóval, az ukrán külügyminisztérium szóvivőjével készített interjút a 444.hu tudósítója. A legérdekesebb mondatok közül válogattunk.

Kárpátalja, nyelvtörvény. „Nincsenek nagy ügyeink az ukrajnai magyar közösséggel, ahogy más nemzeti közösségekkel sem. Ők ukránok, akik megérdemlik, hogy egyenlően bánjanak velük. (…) A magyar származású ukránok ukránul tanulhatnak, jobban elmerülhetnek az ukrán nyelvben, és sok más egyéb hozadéka is van, ami a társadalom szempontjából hasznos, és sikereket hozhat nekik. Ezért csináljuk ezt.”

És a fronton harcoló kárpátaljai magyarok? „Számunkra mind hősök, akik a frontvonalon harcolnak. Nem számít, hogy magyarul, szlovákul, bolgárul, oroszul vagy ukránul beszélnek.”

Hogyan viszonyulunk a háborúhoz? „Azt látjuk, hogy a legtöbb esetben a magyar társadalom nagyon is szimpatizál Ukrajnával és azzal a sok szenvedéssel, amin az ukránok most keresztülmennek. Aztán ott van az is, hogy a magyar politikai elit egy része is szimpátiával fordul felénk és megérti, mi folyik itt.”

Mit Orbán Viktor narratívájáról, a két szláv ország harcáról? „(…) ez a Kreml narratívája. A valóságban nem egy nemzet vagyunk az orosszal, más a kultúránk, más a történelmünk, más a nyelvünk.”

Működnek a szankciók? „A szankciók valóban ártanak Oroszországnak és azon képességének, hogy folytassa a háborút.”

Orosz szövetségesnek tartják Magyarországot? „Azt mondanám, a magyar kormány Orbán Viktor vezetésével a történelem rossz oldalát választotta Oroszország Ukrajna ellen elkövetett agressziója tekintetében.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!