Kínai cég kínai munkásokkal kínai hitelből épített 41 kilométeres autópályát Montenegróban

2023. szeptember 14. – 14:48

Másolás

Vágólapra másolva

Hét év építkezés után sikerült 2022-ben 41 kilométer autópályát átadni Montenegróban egy hegyi szakaszon. A munkát egy kínai cég végezte, kínai munkásokkal, kínai kölcsönből. Az építés költsége meghaladta az 1,2 milliárd eurót, igaz alagutakat és völgyhidakat is kellett építeni. A beruházás, amelyhez 800 millió eurót a kínai állam kölcsönzött, óriási mértékben megnövelte Montenegró államadósságát, de nem ez az egyetlen probléma.

Az autósok három euró ötven cent útdíjat fizetnek az új autópálya használatáért. „Az autópályából származó éves bevételünk körülbelül 9 millió euró. Törlesztenünk félévente kell, 40 millió euró hitelrészletet. Nyilvánvaló, hogy a bevétel nem elég a hitel kifizetésére, a hiányzó összeget az állami költségvetésből kell előteremteni” – mondta a Deutsche Wellének Nataša Kovačević, egy civil szervezet munkatársa.

Problémás az autópálya azért is, mert a tiszta vizű Tara folyó alsó szakaszán már károkat okozott az építkezés: a partot kimosta a szennyezett víz. Több tonnányi építési törmelék került oda, a sok szemét miatt a víz iszapossá vált – derült ki a riportból.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!