Botulizmusban halt meg egy francia nő, miután szardíniát evett egy étteremben

2023. szeptember 13. – 20:07

Másolás

Vágólapra másolva

Rosszul tartósított szardíniát evett egy étteremben nyaralás alatt, emiatt pedig meghalt egy francia nő – írja a France24.

A nő egy bordeaux-i étteremben evett házi készítésű szardíniát, de botulizmust, vagyis kolbászmérgezést kapott tőle, és 12 nappal később bele is halt a betegségbe. A Tchin Tchin Wine Bar étterem vendégei közül további tizenkét ember kórházban fekszik, mert ők is ettek a halból. A nő élettársát szintén intenzív osztályon kezelik, öten lélegeztetőgépen vannak.

A botulizmus egy súlyos neurológiai betegség, amelyet általában a nem megfelelően tartósított élelmiszerek fogyasztása okoz. Az ilyen ételekben Clostridium botulinum baktérium lehet. Ez olyan toxint termel a szervezetben, ami több hétig tartó izombénulást okozhat. A méreg a légzést végző izmokra van a legnagyobb veszéllyel, de a betegség csak az esetek 5-10 százalékában halálos.

A hatóságok próbálják elérni azt a 25 embert, akik szeptember 4. és 10 között ettek az étteremben, de sokan már hazautaztak. A betegség több napig csak lappang a szervezetben, ezért nemzetközi egészségügyi riasztást adtak ki, amelyben arra kérik a kórházakat, hogy figyeljenek azokra a betegekre, akik nemrégiben jártak Bordeaux-ban, és olyan tünetekkel küzdenek, mint a hasmenés, hányás vagy látás- vagy beszédproblémák.

Az egyik helyi lapnak sikerült elérnie az étterem tulajdonosát, aki házilag tartósított szardíniákat szolgált fel az éttermében. Elmondása szerint néhány üveg halat ki kellett dobnia, mert felbontás után büdösek voltak, de a többi tartalma megfelelőnek tűnt és felszolgálták.

Az étterem szerdán zárva volt, és a tulajdonost felszólították, hogy tartózkodjon a további házi szardíniakészítmények használatától. A hatóságok lefoglalták a megmaradt szardíniákat további vizsgálatok céljából. Az éttermet, ahol korábban soha nem volt probléma a higiéniával, alaposan kitakarítják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!