Folyton a nyakamba liheg – zaklatással vádolja egyik kollégáját egy ausztrál képviselőnő

2023. szeptember 12. – 08:23

Másolás

Vágólapra másolva

Egy rangos ausztrál politikus azt állítja, hogy folyamatos zaklatásnak van kitéve az országa parlamentjében. Karen Andrews volt kabinetminiszter szerint egy parlamenti férfi kollégája durva megjegyzéseket tett rá, és a nyakába lihegett – írja a BBC.

Az ausztrál parlamentben az utóbbi időben többször is előkerült a szexuális visszaélések témája. Februárban az alsó- és a felsőház is új magatartási kódexet fogadott el. A volt kabinetminiszter most az őt ért zaklatásról beszélt nyilvánosan:

„Csak ültem és épp a saját dolgommal törődtem, mikor éreztem, hogy valaki a tarkómat leheli. Hátrafordultam, megkérdeztem mi történik, ekkor azt mondták, hogy »nagyszerű kérdés volt, tolakodó és olyan szúrós«”

– mesélte Andrews. Szerinte sokan úgy reagálnak a problémára, hogy egész egyszerűen felteszik neki a kérdést, hogy „most te nem érted a viccet?”. Andrews Scott Morrison korábbi koalíciós kormányának egyik legmagasabb rangú női tagja volt, ipari és belügyminiszterként is szolgált. Többször felszólalt a nőkkel szembeni kemény bánásmód miatt.

Az egykori gépészmérnökként dolgozó képviselő a politikusi pályafutása előtt a férfiak által dominált iparágakban dolgozott, de azt mondja, hogy csak a parlamentben szembesült a nemi alapú megkülönböztetéssel. Az év elején Andrews akkori liberális párti kollégáját, David Van szenátort hárman is szexuális zaklatással vádolták meg. Egy független munkahelyi vizsgálat korábban megállapította, hogy minden harmadik parlamenti irodában dolgozó ember tapasztalt már szexuális zaklatást Ausztráliában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!