Háborút hirdettek a tálibok az afganisztáni drogbiznisz ellen, mégis virágzik a kristálymetgyártás az országban

2023. szeptember 10. – 11:15

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ kábítószer-ügynökségének jelentése szerint Afganisztán a világ leggyorsabban növekvő metamfetamin-gyártója. Az ország jelentős heroinforrás és ópiumtermelő annak ellenére, hogy a tálibok háborút hirdettek a kábítószerek ellen: még az ópiummák termesztését is betiltották.

Az ENSZ szerint Afganisztánban a metamfetamint többnyire legálisan elérhető anyagokból állítják elő, a vadonban növő csikófarkból nyerik ki. A jelentés azt írja, az EU-ból és Kelet-Afrikából is számoltak be Afganisztánból érkező metről, ami egyre növekvő veszélyt jelent, illetve megzavarhatja a szintetikus kábítószerek piacát.

2019-ben kevesebb mint 100 kilogrammról 2021-re 2700 kilogrammra nőtt az országon belül lefoglalt met éves mennyisége, de ezenkívül más adatai nincsenek Afganisztánnak a náluk folyó drogtermelésről. A belügyminisztérium szóvivője, Abdul Mateen Qani arról beszélt az AP-nak, hogy a tálib kormány megtiltotta minden kábítószer előállítását és termesztését.

Mateen Qani arról is beszélt, hogy 644 gyárra és nagyjából 12 ezer hektárnyi területre csaptak le, olyanokra, amelyeken tiltott kábítószert termesztettek. Több mint 6000 embert tartóztattak le drogbiznisz miatt. Mateen Qani szerint jó úton járnak a kábítószer elleni győzelemben, de ilyen rövid idő alatt „nem lehet egyből teljesen megszüntetni” az illegális kábítószergyártást.

Egy novemberi ENSZ-jelentés szerint a tálibok hatalomátvétele óta 32 százalékkal nőtt az azt megelőző évhez képest az ópiumtermesztés. A betiltással a mezőgazdasági termelők ópiumértékesítésből származó bevétele is megháromszorozódott.

(Japan Today)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!