Lengyel választások: 67 ezer forintos családi pótlékkal kampányol a kormánypárt

2023. szeptember 9. – 21:44

Másolás

Vágólapra másolva

A nőknél 38 év, a férfiaknál 43 év szolgálati idő után járó korengedményes nyugdíj lehetőségét is felvetette Jaroslaw Kaczynski, a jelenlegi lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke az október 15-i választásokra szóló programot bemutató szombati nagygyűlésen. A nőknél 60, a férfiaknál 65 év a nyugdíjkorhatár, és ennek elérése előtt lehetne korengedményes nyugdíjba vonulni.

A Konskie városban rendezett gyűlésen Kaczynski ismertette a PiS nyolc választási ígéretét. Ezek közé tartozik, hogy a jövő év elejétől a jelenlegi 500 zlotyról (mintegy 41 800 forint) 800-ra (66 900 forint) emelik a 18 éven aluli gyermekek után fizetett havi állami támogatást, ingyenes gyógyszereket biztosítanak a 65 évesnél idősebbeknek és a 18 évesnél fiatalabbaknak. Díjmentessé teszik az állami autópályák használatát. Az említett intézkedések megvalósítását biztosító előírások már nyáron hatályba léptek.

A PiS nyolc választási konkrétuma között szerepel az is, hogy a szupermarketek kötelesek a kínálat legalább kétharmadát a helyi szállítóktól biztosítani a gyümölcsök, a zöldségek, a hús- és tejtermékek, valamint a pékáru esetében. Ígérik a régi lakótelepek nagyszabású korszerűsítését is.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök szerint négy év múlva legalább 10 ezer zlotyt (837 ezer forint) érne az átlagfizetés. „Hat év múlva pedig franciaországi szinten lennének a bérek, de Franciaországtól eltérően égő kocsik, kitört autóablakok, kirabolt boltok, templomok és iskolák nélkül” – jelentette ki.

Szombaton a fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció (KO) is bemutatta százpontos választási programját. A Tarnówban tartott nagygyűlésen azt ígérték, hogy a jelenlegihez képest duplájára, azaz 60 ezer zlotyra (6 millió forint) emelik az adómentes jövedelem összegét, és 30 százalékkal nőnek majd a pedagógusfizetések.

A kormányzás első száz napján visszaállítanák a rászoruló nők mesterséges megtermékenyítésének állami finanszírozását, és végrehajtanák az egyház és az állam valódi szétválasztását. Kamila Gasiuk-Pihowicz, a KO képviselője elszámoltatásról beszélt: „mindazok elítélését és bebörtönzését, akik megsértették az alkotmányt és a jogállamiságot”. A politikus itt Jaroslaw Kaczynski, Mateusz Morawiecki és Andrzej Duda elnök felelősségre vonásáról is beszélt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!