Pitéket nyomtak a Ryanair-vezér arcába

2023. szeptember 7. – 14:11

Pitéket nyomtak a Ryanair-vezér arcába
Egy klímaaktivista pitét nyom Michael O'Leary arcába egy brüsszeli sajtótájékoztatón – Fotó: Olivier Hoslet / EPA / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója az átrepülő járatok védelméről beszélt egy brüsszeli sajtótájékoztatón, mikor két klímaaktivista odaszaladt hozzá, és az arcába nyomott egy pitét – írja a Dispatch.

O'Leary egy újabb ütéstől tartva lehajolt, ami remek alkalmat biztosított egy másik tüntető számára, hogy a tarkójába is bevágjon egy pitét. A két tüntető azt kiabálta, hogy

„üdv Belgiumban! Szüntessék meg a kibaszott repülők általi szennyezést,”

és elszaladtak a helyszínről.

„Szép munka”

– mondta O'Leary, akit láthatóan nem nagyon ráztak meg az események.

A második pitét a nyakába kapta – Fotó: Olivier Hoslet / EPA / MTI
A második pitét a nyakába kapta – Fotó: Olivier Hoslet / EPA / MTI

„Soha nem volt még részem ilyen szívélyes fogadtatásban. Sajnos környezetvédők voltak, úgyhogy a tejszínhab mesterséges volt. Az utasok inkább látogassanak el Írországba, ahol még a tejszínhab is finomabb”

– mondta a Daily Mail szerint az újságíróknak.

A Ryanair-vezér épp Ursula von der Layenhez tartott, hogy átadjon neki egy petíciót, amit 1,5 millióan írtak alá, hogy kiálljanak az átrepülő járatok mellett.

Mikor sztrájkolnak a légiforgalmi irányítók, a repülési hatóságok kénytelenek törölni járatokat, vagy úgy igazítani a dolgokat, hogy sok késsen. O'Leary szerint több európai ország ilyenkor a saját reptereikről vagy reptereikre érkező járatokat részesítik előnyben, és inkább az átrepülő járatokat törlik. Ez ellen akart felszólalni, és azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy tegyenek valamit az átrepülő járatok védelmében.

Eközben a brüsszeli Dél-Charleroi Reptérről dolgozó Ryanair-pilóták szeptember 14-15-re sztrájkot hirdettek. Azt mondják, hogy a cég nem hajlandó eltörölni a 20 százalékos fizetéscsökkentést, amit a járvány elején fogadtak el, és a cég azóta sem állított vissza, és nem hajlandóak többet dolgozni, csak mert a Ryanair csökkentené a kollektív szerződésben lefektetett szabadnapok számát, ami törvényellenes. Követelik, hogy a cég tartsa be a belga törvényeket. A dátumválasztás nem véletlen, a Ryanair ezeken a napokon tartja a részvényesek közgyűlését.

Két hónapon belül ez a negyedik, hogy sztrájkolnak a brüsszeli pilóták. Augusztus közepén nyílt levélben fordultak Alexandre De Croo szövetségi kormányzóhoz és Elio Di Rupo vallon miniszterelnökhöz. Elítélték, hogy a Ryanair „nem tartja be a belga szociális és munkaügyi jogszabályokat”, és találkozóra hívták a politikai vezetőket annak érdekében, hogy részletesen tájékoztassák őket a légitársaság visszaéléseiről – írja az MTI. A sztrájk a Ryanair Charleroi-ba és Charleroi-ból induló járatait érinti, de egyelőre nem világos, hogy hány pilóta csatlakozik a sztrájkhoz, és hány járatot kell majd törölni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!