Mostantól Mexikóban sem illegális az abortusz, bár csak szövetségi szinten

2023. szeptember 7. – 07:59

Másolás

Vágólapra másolva

A mexikói legfelsőbb bíróság országos szinten dekriminalizálta az abortuszt – írja a BBC. Ezzel egy két évvel ezelőtti döntésüket terjesztik ki a teljes országra, mert az csak az egyik, északi államra vonatkozott. 2007-ben Mexikóváros volt az első állam az abortuszt 1931-ben illegálisnak minősítő törvény óta, ami dekriminalizálta a beavatkozást. Azóta a 32-ből 12 államban született hasonló döntés.

A döntés szerint a nők alkotmányos joga az abortusz, és mivel az államok nem siették el a büntetőtörvények módosítását, a legfelsőbb bíróság most a kezébe vette a dolgot, és eltörölte a szövetségi szintű tiltást – a jogvédő szervezetek nagy örömére. A New York Times szerint a döntés értelmében az összes szövetségi kórházban végezhetnek abortuszt, és a beavatkozást végrehajtó orvosokat vagy bábákat sem érheti retorzió.

Az abortusz dekriminalizációjáért tüntetők 2022. szeptember 28-án – Fotó: Silvana Flores / AFP
Az abortusz dekriminalizációjáért tüntetők 2022. szeptember 28-án – Fotó: Silvana Flores / AFP

A döntés csak a szövetségi fenntartású kórházakra vonatkozik, a maradék 20 állam törvényeit nem befolyásolja.

A döntés indoklásában a bíróság azt írta, hogy az abortusz büntetése nemi alapú erőszaknak és diszkriminációnak felel meg, mert azt a sztereotípiát erősíti, hogy „a nők és az emberek, akik teherbe tudnak esni, csak szaporodási célból élhetik meg a szexualitásukat, és csak megerősíti a sztereotípiát, ami szerint az anyaság egy kötelező sors”.

Latin-Amerika második legnagyobb katolikus országában az elmúlt években érezhetően csökkent az egyház befolyása, a kormánypárt is világi szemlélettel dolgozik. Ettől függetlenül a népesség katolikus, konzervatívabb része nem örült a döntésnek.

A régió egyre több országában születnek hasonló döntések, így például Kolumbiában, Kubában, Uruguayban és Argentínában – bár az argentin elnökválasztás nagy esélyese pont hogy betiltaná az abortuszt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!