Császármetszéssel szült egy nő Új-Zélandon, másfél évvel később tányér méretű segédeszközt találtak a hasában

2023. szeptember 5. – 12:35

Másolás

Vágólapra másolva

18 hónapig szenvedett hasi fájdalmaktól egy új-zélandi nő, mire egy vizsgálat kiderítette, hogy a panaszait egy „Alexis retraktor” nevű műtéti segédeszköz okozta, amit a császármetszése után felejtettek a hasában – írja a Guardian.

A nő 2020-ban, az aucklandi kórházban szülte meg kisbabáját császármetszés útján. A műtéten egy sebészorvos, a vezető rezidens, két altatóorvos, több ápoló és egy szülésznő is segédkezett. A császármetszést sikeresen végrehajtották, a műtét után azonban a nő hasában maradt egy sebvisszahúzó eszköz. A hengeres, áttetsző fóliával ellátott eszközt arra használják, hogy a seb széleit húzza vissza a műtét során. Az Alexis retraktor akár 17 centiméter átmérőjű is lehet.

A nő a műtét után 18 hónapig szenvedett krónikus hasi fájdalmaktól. Az okára azonban nem jöttek rá az orvosok egészen addig, amíg 2021-ben egy alkalommal az aucklandi kórház sürgősségi osztályára is be kellett vinni a nőt, ahol a hasi CT-vizsgálat során felfedezték a „tányér nagyságú” eszközt. Azonnal eltávolították.

Így néz ki az eszköz – Fotó: Vetovation
Így néz ki az eszköz – Fotó: Vetovation

Az orvosok azért sem gyanakodtak arra, hogy az eszköz a nő testében maradhatott, mert a röntgenvizsgálatokon nem látszott, és nem is szerepelt a műtét során használt segédeszközök leltárában. Ezt később az egyik nővér az esetet vizsgáló bizottságnak azzal magyarázta, hogy mivel az Alexis retraktor csak félig megy bele a sebbe, annak is sokkal kisebb az esélye, hogy a műtét után ott felejtsék – feltehetően ezért nem érezték szükségét, hogy dokumentálják.

Az ügy kezdeti kivizsgálása után az Auckland kerületi egészségügyi bizottság azt állapította meg, hogy nem történt mulasztás, az új-zélandi egészségügyi és fogyatékosságügyi biztos azonban friss jelentésében arra jutott, hogy megsértették a betegjogi kódexet, és gondatlanul jártak el.

A biztos azt írta, bár a műtőben dolgozó személyzet őszintén aggódott a beteg állapotáért, és bocsánatot is kért, miután kiderült, hogy mi okozta a panaszait, az aucklandi bizottság arra hivatkozva zárta le a vizsgálatot, hogy „nem állt elegendő bizonyíték” a rendelkezésére, és azzal érvelt, hogy hibahatáron belüli volt az eset.

„Nem okoz azonban nehézséget annak megállapítása, hogy egy sebészeti eszköznek egy beteg testében hagyása jóval alatta marad az elvárható gondossági szintnek” – szögezte le a biztos.

A jelentést hétfőn tette közzé, ezután az aucklandi bizottság is elnézést kért. Mint írták, azóta felülvizsgálták a betegellátást, és javították a folyamatokat, „ami csökkenti a hasonló incidensek megismétlődésének esélyét”. Ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy az ilyen esetek rendkívül ritkák, és továbbra is bíznak az aucklandi kórház sebészeti és szülészeti ellátásának minőségében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!