Nem volt elég börtönőr a munkaszüneti nap miatt, sztrájkoltak az egyik minnesotai börtön rabjai

2023. szeptember 4. – 10:33

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyjából száz rab sztrájkolt egy minnesotai börtönben, miután egy munkaszüneti nap miatt nem volt elég börtönőr, így a cellájukban kellett volna maradniuk a nap nagy részében – írja a BBC. A börtönt lezárták, de végül konfliktus nélkül oldódott meg a helyzet, a tüntető elítéltek visszatértek a celláikba.

A baywateri Stillwater börtön 40 kilométerre van az állam legnagyobb városától, Minneapolistól, vasárnap rendőrök és tűzoltók vették körbe.

A rabok szószólója szerint a sztrájkkal a rossz körülmények miatt tiltakoztak, mint például az embertelen hőség, a ritka zuhanyzási lehetőség és a tiszta ivóvíz, valamint jég hiánya miatt. Vasárnap 37,7 fok körül volt a legmagasabb hőmérséklet a térségben, hőségriasztást is kiadtak.

A hőség régóta nagy probléma az amerikai börtönökben, és a legmelegebb államok sok börtönében nincs légkondi a celláknál. Így van ez a baywateri börtönnél is, ezért tiltakoztak a rabok. Az állam büntetés-végrehajtási hatósága (DOC) szerint ötven őr hiányzott a hétvégén, ezért kellett volna péntektől vasárnapig a hűtetlen cellákba zárni az elítélteket. A börtönben nagyjából 1200 elítéltet tartanak fogva.

A DOC szerint igenis van tiszta ivóvíz, a rabok valójában azért mérgesek, mert nem használhatják olyan gyakran a telefont, mint szeretnék, és nem mozoghatnak vagy zuhanyozhatnak annyit, mint szeretnének.

A börtönőrök minnesotai szakszervezete szerint ez nem egy egyedi eset, az egész államra jellemző a munkaerőhiány a börtönökben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!