Börtönbüntetésre ítéltek egy újságírót Belaruszban, mert a vád szerint lejáratta az országot

2023. szeptember 1. – 09:12

Másolás

Vágólapra másolva

Egy belarusz bíróság 3 és fél év börtönbüntetésre ítélt egy neves újságírót „szélsőséges tevékenységek elősegítésének” és „Belarusz lejáratásának” vádjával, miután adatokat szolgáltatott egy ismert emberi jogi csoportnak – közölte a Belarusz Újságírók Szövetsége.

Az MTI szerint Larisza Scsirakavának, akit zárt tárgyaláson ítéltek el Homel városában, egy szigorúan őrzött büntetőtelepen kell letöltenie büntetését, és 3500 belarusz rubel (mintegy 388 ezer forint) pénzbüntetést is kell fizetnie.

A belarusz hatóságok 2022 decemberében vették őrizetbe Scsirakavát. Fiát először állami árvaházban helyezték el, mielőtt a felügyeletet átadták volna a vádlott volt férjének.

Larisza Scsirakava – Fotó: BAJ
Larisza Scsirakava – Fotó: BAJ

Az 50 éves újságírót a hatóságok azzal vádolták, hogy „információkat gyűjtött, dolgozott fel, tárolt és továbbított” Belarusz vezető emberi jogi csoportja, a Vjaszna Emberi Jogi Központ nevű belarusz civil szervezet, valamint a Belsat televíziós csatorna számára, amely Lengyelországból sugároz belarusz nyelven.

A belarusz kormány mind a Vjasznát, mind a Belsatot „szélsőséges” szervezetnek tekinti.

„A Larisza Scsirakava elleni ítélet újabb megtorlás, az újságírók elleni bosszú” – áll a Belarusz Újságírók Szövetségének közleményében. „Scsirakava többéves tapasztalattal rendelkező hivatásos riporter, emberi jogi aktivista és kulturális személyiség. Az ilyen embereket világszerte általában díjazni szokták. Belaruszban üldözik őket – de az újságírás nem bűncselekmény” – hangsúlyozza a közlemény.

Szvjatlana Cihanouszkaja, a belarusz ellenzék litvániai emigrációban élő vezetője szintén elítélte a bíróság döntését. „Ma gondolataim Larisza Scsirakavával, az újságíróval és édesanyával vannak” – mondta. „Három és fél évre ítélték őt pusztán azért, mert a munkáját végezte, elszakítva a fiától. Ezt a nagyszerű nőt 32 másik újságíróval együtt politikai fogolyként tartják fogva Belaruszban. Ennek a szégyenletes igazságtalanságnak véget kell vetni” – jelentette ki.

A Vjaszna 1496 politikai foglyot tart nyilván Belaruszban, köztük a Nobel-békedíjas Alesz Bjaljacki emberi jogi aktivistát.

Ez nem az első eset, hogy Belaruszban börtönbüntetésre ítélnek újságírókat: Raman Prataszevics egykori ellenzéki belarusz újságíró nyolc évet kapott, ő volt az, akit két éve egy Ryanair-gép eltérítésével fogtak el Belaruszban. Prataszevicset két társával együtt legalább 1586 bűncselekménnyel, többek között zavargások szervezésével vádolták, a bűnösségét elismerte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!