Négyből három pilóta legalább egyszer elalszik a pilótafülkében

2023. augusztus 30. – 13:34

Másolás

Vágólapra másolva

Négyből három pilóta legalább egyszer elaludt a pilótafülkében az elmúlt négy hétben, egynegyedük pedig ötször vagy annál is többször tapasztalt mikroalvásokat – derül ki a Baines Simmons repülésbiztonsági tanácsadó cég által készített „A fatigue survey of European Pilots” (Fáradtsággal kapcsolatos felmérés az európai pilóták körében) című kutatásból, írja az Eurocockpit. A mikroalvás egy pár másodpercig tartó éberségvesztés, figyelemvesztés. A Blikk szúrta ki a 31 ország 6900 pilótájának részvételével zajló felmérés eredményeit. A közlemény szerint a pilóták majdnem háromnegyedének nem volt lehetősége eleget pihenni a repülések között.

Minden ötödik pilóta az elmúlt négy hétben legalább kétszer (vagy gyakrabban) élt a parancsnoki, úgynevezett mérlegelési jogkörével. Ez azt jelenti, hogy a repülés közben előre nem látható körülmények esetén a kapitány saját belátása szerint módosíthatja a vonatkozó repülési szolgálati és pihenőidő tartamát. A júliusban begyűjtött adatok alapján a jelentés azt mutatja, hogy a fáradtság jelei már a nyári csúcsszezon előtt is mutatkoztak a pilótáknál.

„Ezek aggasztó adatok, és egyértelmű jelei annak, hogy a fáradtság miatti biztonsági kockázatokat számos európai légitársaságnál nem kezelik megfelelően” – mondta Otjan de Bruijn, az Európai Pilóták Szövetségének (ECA) elnöke.

Ezt jól mutatja a következő adat is: a pilóták mindössze 10,8 százaléka válaszolta azt, hogy a légi társaságuk változtatott a repülésbiztonsági előírásokon a fáradtság szintjét feltáró jelentések után. Összességében elmondható, hogy a legalacsonyabb pontszámot a Máltán, Spanyolországban, Írországban és az Egyesült Királyságban bejegyzett légitársaságok érték el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!