Ezentúl szemrevételezés után is kirúghatják a részeg orosz dolgozókat

2023. augusztus 29. – 17:55

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz legfelsőbb bíróság engedélyezte, hogy az ittas munkavállalókat ezentúl orvosi vizsgálat nélkül is elbocsáthassa a munkáltató. A bíróság szerint az ilyen állapotot az „orvosi jelentésen kívül másfajta bizonyítékokkal is meg lehet erősíteni”.

A döntés egy katonai üzem szerelőjének ügyéből következik. Az ügy peranyaga szerint a helikopter-hajtóműveket gyártó szentpétervári Vörös Október üzem egyik szerelője alkoholos befolyásoltság alatt állva érkezett a munkahelyére, a vizsgálatot viszont megtagadta. Emiatt kirúgták, de ő perre vitte a dolgot. A bíróság először neki adott igazat, mondván, az ittasságát nem állapították meg objektíven. A mostani döntés viszont kimondja:

„Az alkoholos vagy kábítószeres, illetve egyéb mérgezéses állapotot orvosi jelentéssel és más típusú bizonyítékokkal is meg lehet erősíteni, amelyeket a bíróságnak ennek megfelelően kell értékelnie.”

A legfelsőbb bíróság tehát felülvizsgálta a döntést, rámutatva, hogy a tényezők összességét kell figyelembe venni, így állapítva meg a munkavállaló esetleges ittasságát. Az ügyben ezért új eljárást rendeltek el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!