Lengyel hekkerek kényszerítettek leállásra vonatokat azért, hogy az orosz himnuszt játsszák le rajtuk

2023. augusztus 29. – 09:40

Másolás

Vágólapra másolva

A lengyel rendőrség letartóztatott két gyanúsítottat, akiket azzal vádolnak, hogy rádiójel továbbításával zavarták meg a lengyel vasutat, emiatt pedig a vonatok vészfékezve megálltak, írja a Politico.

A lengyel RMF rádió jelentése szerint az egyik gyanúsított egy rendőr, az ellenzéki politikusok nyomozás elrendelését kérték az ügyben. Donald Tusk ellenzéki vezető a Twitteren (vagyis az X-en) azt írta: „Az elmúlt napokban súlyos vasúti balesetek történtek, megvannak a provokáció első gyanúsítottjai. Igaz, hogy az egyikőjük rendőr? Kinek a parancsát teljesítette? A lengyelek tudni akarják, mi történt!”

Az információt a lengyel ügyészség nem erősítette meg. Annyit tudni, hogy a két letartóztatott férfi a belarusz határhoz közeli Białystokból, Északkelet-Lengyelországból származik, 24 és 29 évesek. A hatóságok megerősítették, hogy a két férfi vészjelzést sugárzott a vonatüzemeltetők által használt frekvenciákon három lengyel régióban is.

Az első támadásnál péntek éjfél körül kb. húsz vonat állt meg, a megállítás után az elkövetők az orosz himnuszt és Putyin beszédének részleteit sugározták.

A titkosszolgálat éppen ezért elsőre külföldi beavatkozást sejtett a dolog mögött – az incidenst „a lengyel államot fenyegető jelenlegi helyzetben kell értelmezni”, mondta Stanisław Żaryn, a lengyel különleges szolgálatok főnökének helyettese. Lengyelország ugyanis az Ukrajnába szállított fegyverek esetében kulcsfontosságú szerepet játszik.

A lengyel kormány szerint az incidensek az október 15-i lengyelországi választásokhoz kötődnek. „Közelednek a parlamenti választások, háborús helyzet van. Ez csupán egyfajta destabilizációról szól” – mondta Paweł Szefernaker belügyminiszter-helyettes.

Az elkövetők indítékai egyelőre ismeretlenek, az esetek azonban rávilágítanak a lengyel vasúti rendszer régóta fennálló problémájára. Lengyelország továbbra is nyitott rádiófrekvenciát használ a vasúton, 2025-re tervezi a titkosítottra való átállást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!