Egyre többen halnak meg légiós betegségben egy lengyel városban

2023. augusztus 29. – 15:02

Másolás

Vágólapra másolva


14-re emelkedett a délkelet-lengyelországi Rzeszówban a légiós betegségben meghaltak száma, írja a város egészségügyi hatóságainak jelentése alapján az Agenzia Nova. A Legionella baktériumok által fertőzöttek száma 159 főre nőtt, közülük 103-an a Krakkó és az ukrán határ között fekvő kétszázezres város lakói.

A lengyel hatóságok most azt vizsgálják, hogy a Rzeszówban kitört járványt nem szándékosan terjesztették-e el.

Rzeszów Lengyelország egyik logisztikai központja, innen indulnak Ukrajába a katonai szállítmányok és humanitárius segélyek, és az amerikai csapatok bázisa is. A városban augusztus közepe óta fordulnak elő a megbetegedések, az elhunytak mindegyike 64 és 95 év közötti, egészségügyi problémákkal küzdő személy volt. Az ország távolabb fekvő pontjain is megjelent a légiós betegség, vasárnap Krakkó térségéből jelentettek egy esetet, hétfőn pedig a Rzeszówtól mintegy 450 kilométerre nyugatra fekvő Ostrów Wielkopolskiból kettőt, írja a Politico.

A légiós betegséget a Legionella családba tartozó baktériumok okozzák, legsúlyosabb formája a kétoldali tüdőgyulladás, enyhébb formáját pedig Pontiac-láznak nevezik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!