Ferenc pápa orosz fiataloknak: Ne adjátok fel örökségeteket, ti Oroszország-anya örökösei vagytok

2023. augusztus 28. – 21:18

Másolás

Vágólapra másolva

Kritikák érték Ferenc pápát, miután orosz katolikus fiatalok előtt online bejelentkezve arra biztatta őket, hogy „ne adják fel örökségüket”, a „nagy, felvilágosult orosz birodalom örökségét”, írja a Politico.

„Soha ne adjátok fel ezt az örökséget, a nagy Oroszország-anya örökösei vagytok, menjetek vele előre”

– fogalmazott a pápa pénteken a szentpétervári összoroszországi katolikus találkozóra összegyűlt fiatalokhoz bejelentkezve. Az egyházfő ezután I. Pétert és II. Katalint is felidézte, két olyan uralkodót, akik az orosz imperializmus szimbólumai, és akik kulcsszerepet játszottak az orosz hódítások európai terjeszkedésében. A pápa „nagyszerű kultúráról, nagy emberiségről, felvilágosult orosz birodalomról” is beszélt.

A pápa beszédét sokan kritizálták, kifejezetten az imperialista Oroszországot dicsérő mondatait azután, hogy Oroszország 2014-ben támadást indított a Krím, majd tavaly februárban egész Ukrajna ellen. Az egyházfő beszédében azt is mondta az orosz fiataloknak, hogy „vessék el a megbékélés magvait”.

Ferenc pápa többször bírálta az ukrajnai inváziót, kifejtette, hogy a Vatikán szerint az jelenti a békét, ha az oroszok elhagyják Ukrajna területét. Fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is, aki akkor azt mondta, hogy Vlagyimir Putyinnal lehetetlen tárgyalások útján békét kötni. Karácsonyi beszédében értelmetlennek nevezte a háborút, decemberben pedig sírva beszélt imájában az Ukrajnában zajló háborúról Ferenc pápa. Emellett viszont volt korábban is konfliktusos megjegyzése az Ukrajnában dúló orosz agresszióról, volt, ahol látszólag a NATO-t hibáztatta, valamint Putyint sem ítélte el név szerint a háború miatt.

A pápa beszédére az ukrán külügyminisztérium azt mondta, a pápa tudatosan vagy öntudatlanul, de az „imperialista propaganda téziseit” hangoztatta – ugyanis a putyini Oroszország gyakran hivatkozik „Oroszország anyára”, örökségre, megmentésre az Ukrajna elleni agresszió igazolásaként.

„Nagyon sajnálatos, hogy az orosz nagyhatalmi eszmék, amelyek valójában Oroszország krónikus agressziójának gyökerei, tudatosan vagy tudatlanul a pápa szájából hangzanak el” – fogalmazott az ukrán külügy szóvivője.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!