Az osztrák kormány éves országos bérletet adott azoknak, akik magukra tetováltatták a „klímajegy” szót

2023. augusztus 28. – 22:05

Másolás

Vágólapra másolva

Az osztrák kormány egyéves ingyen bérletet ajánl azoknak, akik magukra tetováltatják a Klimaticket, azaz klímajegy szót – adta hírül a Prague Morning. Az akciót Leonore Gewesseler, Ausztria zöldpárti klímaügyi minisztere is reklámozta több fesztiválon. Persze nem lehet akárhol megszerezni a tetoválást, az állami közlekedési vállalat saját tetoválóműhellyel járja a nyári fesztiválokat, ott lehet varratni. A sátor ideiglenes tetoválásokat is ajánl klímabarát üzenetekkel vagy az ország tömegközlekedési cégeinek logóival.

A kampány elindítói szerint eddig a nyáron összesen hat ember csináltatott magának klímajegyes tetoválást, három-három mindkét fesztiválról, ahová kitelepültek. Később annyiban módosítottak is a kiíráson, hogy minden fesztiválon csak az első három jelentkező kap bérletet.

Az éves bérlet egyébként valamivel több mint 1000 euróba kerül, és Ausztria szinte minden tömegközlekedési vonalán használható.

Az akciót sok kritika is érte, az ellenzők szerint nem jó üzenet arra buzdítani a fiatalokat, hogy anyagi előnyért elváltoztassák a testüket, lényegében élő reklámtáblává tegyék a bőrüket. Henrike Brandstötter liberális képviselő elfogadhatatlannak nevezte a kampányt.

A klímabérleteket értékesítő állami cég szerint viszont remek a reklám, óriási a sajtóvisszhangja, és bár idén már nem lesz több fesztivál, ahová kitelepülnének, úgy tervezik, jövőre újrakezdik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!