Német fociultrák összefújták a firenzei Vasari-folyosót

2023. augusztus 25. – 07:47

Másolás

Vágólapra másolva

Két német turistát keres a firenzei rendőrség, mert azt gyanítják, hogy összegraffitizték a város híres Vasari-folyosóját – írja a La Nazionéra hivatkozva a Sky News.

Az olasz lap azt írja, hogy a rendőrség beazonosította a feltételezett vandálokat, egy 20 és egy 21 éves német férfit keresnek. A rendőrség szerint ők fújták fel fekete festékkel a műemlék hét oszlopára, hogy DKS1860, amit a TSV 1860 München ultrái szoktak falakra festeni. A klub azonnal elhatárolódott az esettől, szerintük az igazi szurkolóik ilyet nem csinálnak, hanem például szemetet szednek Münchenben.

A rendőrség kiadott egy felvételt a gyanúsítottakról, amit az olasz kulturális miniszter is megosztott.

A német turisták a Piazza della Signoriánál szálltak meg. A rendőrség átkutatta a szobájukat, és két fekete festékes palackot találtak, amikről sikerült ujjlenyomatot venniük. A lehetséges büntetés 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztés is lehet, bár Eike Schmidt, az Uffizi Képtár igazgatója attól tart, hogy a kiszabott büntetés sokkal kevesebb lesz.

„Nyilvánvaló, hogy ez nem részeges szórakozás volt, hanem előre megfontolt cselekedet. Elég a szimbolikus büntetésekből és a képzeletbeli enyhítő körülményekből. Szükségünk van a törvény kemény öklére”

– mondta.

Firenze polgármestere, Dario Nardella több képet is megosztott a megrongált oszlopokról.

A Vasari-folyosót Giorgio Vasari tervezte Cosimo de' Medici megrendelésére, hogy összekösse a Pitti-palotát, a Medici család rezidenciáját és a Palazzo Vecchiót, a városirányítás központját. A célja az volt, hogy a nagyherceg akár testőrök nélkül is, biztonságban átsétálhasson dolgozni.

Olaszországban elég gyakori ez a fajta rongálás. Júniusban egy Angliában élő turista a Colosseumba vésett romantikus üzenetet egy kulccsal, augusztus elején pedig a milánói Vittorio Emanuele galéria homlokzatát fújták össze vandálok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!