Hömpölyög a víz az utcákon, esik az eső a sivatagban: trópusi vihar pusztít Mexikóban és az USA-ban

2023. augusztus 21. – 06:07

Hömpölyög a víz az utcákon, esik az eső a sivatagban: trópusi vihar pusztít Mexikóban és az USA-ban
Elárasztotta a víz az utcákat Kalifornáiban – Fotó: Mario Tama / Getty via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Hilary trópusi vihar vasárnap érte el a Mexikóban lévő Kaliforniai-félsziget nagyjából 119 km/órás széllel: egy ember meghalt, miközben autójával megpróbált átkelni az áradáson. A Hilary ezután közel 130 km/órával indult el tovább, Dél-Kalifornia felé, ahol legkevesebb 9 millió embert figyelmeztettek a hirtelen árvízveszély miatt.

Kaliforniában 84 éve volt utoljára trópusi vihar. A Hilary miatt az Egyesült Államok Nemzeti Hurrikánközpontja figyelmeztetést adott ki, jelezvén, életveszélyes áradásokat okozhat a vihar Mexikóban és az Egyesült Államokban is.

Dél-Kaliforniában ráadusul vasárnap délután 5,1-es erősségű földrengés is volt, Los Angeles belvárosától nagyjából 130 kilométerre. Egészen Idahóig villámárvizek keletkeztek, Nevadában szükségállapotot hirdettek az özönvíz miatt. Kalifornia kormányzója, Gavin Newsom rendkívüli állapotot rendelt el 12 megyében.

Tijuanában lezárták az összes strandot, menedékhelyet nyitotak a kormányhivatalokban és a sporttelepeken, hétfőtől pedig bezárták az iskolákat is. Hétfőtől Los Angeles egyesített iskolai körzetében sem nyitnak ki az iskolák.

Kaliforniában a lakosok homokzsákokat helyeztek ki, többek között Long Beachen és Palm Springben is. Az NHC szerint Mexikó, Kalifornia és Nevada egyes részein akár 25 cm-es eső is várható, vasárnap a dél-kaliforniai sivatagokban is esni kezdett.

(BBC, Guardian, Deadline)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!