Közvetlen repülőjárat indul Üzbegisztán és Magyarország között, később heti négyszer is megy majd

2023. augusztus 19. – 14:57

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnaptól közvetlen légi járat köti össze Magyarországot Üzbegisztánnal. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Laziz Kudratov üzbég ipari és kereskedelmi miniszterrel közös sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a sikeres előkészítő munka eredményeként vasárnap megérkezik Budapestre a Qanot Sharq légitársaság első járata, amely szeptembertől hetente két alkalommal fog közlekedni a két ország között.

Jövő év elejétől a járatok száma heti háromra, majd 2025-től heti négyre bővül. A külügyminiszter az MTI híre szerint azt mondta, hogy a járatindításra tekintettel megnövelték a taskenti magyar nagykövetségen a konzulok létszámát, illetve meggyorsították a vízumkiadást, így az üzbégek az eddigieknél zökkenőmentesebben utazhatnak ide – és ugyanez igaz fordítva is. Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Magyarországhoz hasonlóan Üzbegisztán is a nukleáris energiában látja a biztonságos, olcsó, megbízható ellátás garanciáját, és Taskent is új atomerőművet kíván építeni, ráadásul szárazhűtéses technológiával, amelyből a legjobbat magyar vállalat tudja biztosítani.

„Megállapodás született arról, hogy amennyiben előrelépés történik a nukleáris projektben Üzbegisztánban, akkor a magyar szárazhűtéses technológia felhasználására kerül sor, amely több százmillió eurós közös orosz-üzbég-magyar nukleáris együttműködést fog jelenteni” – hangsúlyozta. Az olyan gazdasági kapcsolatokról is beszélt, mint a magyar-üzbég gyógyszeripari gyártások vagy az OTP közös befektetési alapja az állami beruházási alappal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!