A délről érkező bevándorlók miatt marad a határellenőrzés az osztrák–német határon

2023. augusztus 18. – 17:11

Másolás

Vágólapra másolva

A német kancellár szerint elengedhetetlen, hogy fenntartsák a határellenőrzést Németország és Ausztria között – írja az MTI.

Egyre több bevándorló érkezik Németországba, indokolta a határellenőrzés fenntartását Olaf Scholz, aki az osztrák kancellárral, Karl Nehammerrel folytatott megbeszélést Salzburgban. Ausztria és Németország is a schengeni övezet tagja, ennek ellenére 2015 óta visszaállították a határellenőrzést, hogy jobban tudják ellenőrizni a délről érkező bevándorlók mozgását.

A ideiglenes határellenőrzést immáron közel nyolc éve hosszabbítja meg újra és újra a két ország.

Osztrák részről több alkalommal panaszolták, hogy az áruszállítók és ingázók hosszas várakozásra kényszerülnek a német határon. Ausztria ugyanakkor a saját déli és keleti határszakaszain maga is visszaállította az ellenőrzést.

Scholz bízik abban, hogy a jelenleg tárgyalás alatt álló új uniós menekültügyi mechanizmusnak, azon belül is a bevándorlók származási országaival, valamint a tranzitországokkal kötendő megállapodásoknak köszönhetően mérséklődni fog az Európába érkező migránsok száma. Szóba került Magyarország is: Nehammer a Magyarországgal folytatott egyeztetéssel kapcsolatban azt mondta, hogy az „nagy erőfeszítést igénylő, alapos munka”. Megjegyezte azt is, hogy Magyarországnak „biztonsági partnerré” kell válnia a migráció kezelésének kérdésében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!