Bűnszervezet létrehozásával vádolják a szlovák titkosszolgálat és a nemzetbiztonsági hivatal fejeseit

2023. augusztus 17. – 21:52

Másolás

Vágólapra másolva

Razziázás után több magas rangú tisztviselő ellen is eljárást indított a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) – írja a felvidéki Napunk.

Eljárás indult többek között a titkosszolgálat vezetője, a szlovák nemzetbiztonsági hivatal korábbi és mostani igazgatója, a titkosszolgálat korábbi munkatársa, egy titkosszolgálattal kapcsolatban álló üzletember és egy volt rendőr ellen is. Ján Kaľavský volt rendőr menedékjogot kért Bosznia-Hercegovinában, ellene nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. Ugyanígy európai szinten körözik Peter Košč üzletembert is.

Bűnözői csoport létrehozásával, hivatali hatalommal való visszaéléssel, valamint az igazságszolgáltatás akadályoztatásával gyanúsítják őket – közölte Hamran István országos rendőrfőkapitány. A rendőrség kategorikusan visszautasítja, hogy az akciónak köze lenne az előrehozott választásokhoz.

Ahogy azt megírtuk, a két szerv közötti, egymás elleni vizsgálat 2021-ben kezdődött, akkor a rendőrség belső ellenőrzése a SIS-szel együttműködve vizsgálni a kezdte a NAKA nyomozóit, a NAKA nyomozói viszont azért indítottak vizsgálatot, mert szerintük a belső ellenőrzés el akarta lehetetleníteni a korrupciós ügyek kivizsgálását. Letartóztatták a NAKA munkacsoportjának négy tagját, a bíróság viszont két hét után mindannyiukat szabadon engedte, az indoklás szerint nem volt megalapozott az ellenük indított eljárás, ami azonban azóta is folyik.

A rendőrháború akkora port kavart, hogy Zuzana Čaputová köztársasági elnök felszólította Ódor Lajos miniszterelnököt, hogy hívja össze a biztonsági tanácsot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!