Végsőkig elcsigázott magyar gyerekeket mentettek éjjel az Alpokban

2023. augusztus 17. – 11:29

Másolás

Vágólapra másolva

Egy bajba került tízfős magyar túrázócsoportot hoztak le a Karavankák-hegyláncról az Alpokban osztrák rendőrök és hegyimentők csütörtökre virradóra. Az osztrák rendőrség szerint a három család tagjaiból – három felnőttből és hét gyermekből, illetve fiatalkorúból – álló csoport a Karavankák legmagasabb hegyére, az osztrák–szlovén határon emelkedő, 2236 méteres Hochstuhl-csúcsra indult el egy kiépített mászóútvonalon.

A hatóságokat a csoport egy magyar barátja, egy 49 éves férfi értesítette este fél 11-kor, majd negyedórával később ismét arról, hogy a túrázók még mindig nem tértek vissza a hegyről. A riasztás nyomán két, jó helyismerettel rendelkező rendőr mászott fel értük a hegyre, ahol – az 1840 méter magas Bielschitza-nyereg térségében – észlelték is a már lefelé tartó útvonalon kimerült csoport lámpáit. A végsőkig elcsigázott hegymászók végül a rendőrök segítségével sértetlenül eljutottak a legközelebbi menedékházhoz, ahonnét hegyimentők hozták le őket a völgybe.

A karintiai rendőrség közleménye szerint a csoport vélhetően alábecsülte a hegyi túra nehézségeit és időigényét. A csoport legfiatalabb tagja hétéves volt. A Karavankák az Alpok hegyvonulata Ausztria és Szlovénia határán, 120 kilométeres hosszával a leghosszabb hegylánc Európában. A Hochstul – szlovénül Veliki Stol – a népszerűbb hegyek közé tartozik Szlovéniában, amelyet fiatalok és idősebbek egyaránt megmásznak a késő nyári időszakban. A déli, szlovén oldalról könnyen megmászható, viszont az északi, osztrák oldalról nagyon nehéz útnak számít.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!