Litvánia ideiglenesen bezárja két, Belarusszal közös határátkelőjét

2023. augusztus 16. – 15:03

Másolás

Vágólapra másolva

Litvánia szerdán bejelentette, hogy a Wagner-erőkkel kapcsolatos aggodalmak miatt péntektől ideiglenesen felfüggeszti a Litvánia és Belarusz közötti két határellenőrző pont, a Šumskas és Tverečius működését – olvasható a litván kormányhivatal sajtóközleményében. Az ország hat közös határellenőrzési ponton osztozik Belarusszal.

„Ez a döntés egyike azoknak a megelőző intézkedéseknek, amelyek célja a nemzetbiztonságot fenyegető új veszélyek és a határon történő esetleges provokációk kezelése. Lehetővé teszi a határőrök számára, hogy újraosszák kapacitásaikat a belarusz határon, és még nagyobb figyelmet fordítsanak az államhatár védelmére” – mondta a litván belügyminiszter, aki azt is elismerte, hogy ez a válaszlépés a Wagner-erők közeledése miatt született.

Nem Litvánia az egyetlen, amelyet aggaszt Belarusz helyezkedése: Lengyelország szintén a közelmúltban jelentette be, hogy mintegy 10 000 katonát telepít a Belarusszal közös határára. A Wagner-katonák jelenleg Belaruszban – Oroszország közeli szövetségesében – állomásoznak. (CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!