Elindult az első hajó Odesszából az ideglenes fekete-tengeri folyosón

2023. augusztus 16. – 11:51

Másolás

Vágólapra másolva

A fekete-tengeri gabonamegállapodás meghosszabbításának meghiúsulása után új, ideiglenes szállítási folyosót nyitottak a Fekete-tengeren a kereskedelmi hajók számára: ezen először szerdán indult útnak egy konténerszállító hajó Odessza kikötőjéből.

Egy Facebook-bejegyzésben Oleksandr Kubrakov miniszter azt írta, hogy a hongkongi zászló alatt közlekedő Joseph Schulte nevű hajó a Boszporusz felé tartott, és több mint 30 ezer tonna rakományt, köztük élelmiszereket szállít. A hajó azóta állt a kikötőben, hogy 2022. februárban megkezdődött Oroszország ukrajnai inváziója.

Oroszország júliusban kilépett gabonamegállapodásból, amely lehetővé tette Ukrajnának, hogy gabonáját a Fekete-tengeren keresztül szállítsa, és figyelmeztetett arra, hogy az Ukrajnába tartó hajókat úgy kezelik, mintha fegyvereket szállítanának.

Fotó: Oleksandr Kubrakov / Facebook / Reuters
Fotó: Oleksandr Kubrakov / Facebook / Reuters

A múlt héten az ukrán haditengerészet rendeletet adott ki, amelyben „ideiglenes folyosókat” hirdetett ki az ukrán kikötőkbe és kikötőkből induló kereskedelmi hajók számára. Ugyanakkor elismerte, hogy az Oroszország felől érkező katonai fenyegetés és aknaveszély minden útvonalon fennáll.

Vasárnap egy orosz hadihajó figyelmeztető lövéseket adott le, és felszállt egy török tulajdonú teherhajóra, amelyről azt állította, hogy Ukrajnába tartott. (CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!