Michael Oher amerikaifoci-sztár szerint kamu A szív bajnokait ihlető örökbefogadós sztori

2023. augusztus 15. – 09:34

Másolás

Vágólapra másolva

Bírósághoz fordult Michael Oher korábbi amerikaifoci-játékos, akinek fiatalkorát a Blind Side (magyar címe: A szív bajnokai) című 2009-es filmben mutatták be. Oher beadványa szerint a film alapjául szolgáló történet jelentős részben kamu. A szív bajnokai egy rossz sorsú fekete tinédzserről szól, akit örökbe fogad egy gazdag fehér család, és ezzel jóra fordul a sora. A film nemzetközi kasszasiker lett, jelölték Oscar-díjra is a legjobb film kategóriában, az örökbe fogadó anyát, Leigh Anne Tuohyt alakító Sandra Bullock pedig megkapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat.

Oher mostani beadványa szerint a Tuohy család valójában soha nem fogadta örökbe, ehelyett 18 éves korában olyan szerződést írattak alá vele, amivel gondnokság alá helyezték. Ez lehetővé tette, hogy Leigh Anne Tuohy és férje, Sean üzleti megállapodásokat kössenek Oher nevében.

A 14 oldalas beadvány azzal is vádolja a Tuohy szülőket, hogy ők és két vér szerinti gyerekük dollármilliókat kerestek A szív bajnokaiból, míg Oher semmit nem kapott. Ráadásul Tuohyék a mai napig örökbe fogadott fiukként hivatkoznak a most 37 éves Oherre, ezzel is reklámozva alapítványukat.

Képkocka A szív bajnokai című filmből – Fotó: Ralph Nelson – 2009 Alcon Film Fund / AFP
Képkocka A szív bajnokai című filmből – Fotó: Ralph Nelson – 2009 Alcon Film Fund / AFP

A focista egyebek mellett azt kéri Tennessee állam bíróságától, hogy tiltsa el a Tuohy családot nevének és képmásának használatától, és hogy számoltassa el őket azzal a pénzzel, amit nevének használatával kerestek.

Oher szerint 18 éves korában nagyon meghatotta, hogy a Tuohy család örökbe akarja fogadni, amikor elé tettek egy papírt, azt mondták neki, ezt az örökbefogadás érdekében kell aláírnia, és hogy semmi különbség nincsen az örökbefogadás és a gondnokság között.

Sean Tuohy Oher vádjaira reagálva a Deadline-nak azt mondta, 2004-ben Tennessee állam törvényei nem tették lehetővé 18 évesnél idősebb személy örökbefogadását, ezért egy ügyvéd barátjuk tanácsára döntöttek a gondnokság mellett, amit egyébként most szívesen megszüntetnek, ha Oher ezt szeretné. Az apa egyébként visszautasította és sértőnek nevezte Oher vádjait, azt mondta, nem igaz, hogy a család milliókat keresett volna A szív bajnokai sikerén, csak a film alapjául szolgáló könyv bevételeiből kaptak néhány tízezer dollárt, amit ötfelé osztottak, tehát Oher is annyit kapott, amennyit a család másik négy tagja. Tuohy szerint a film után is közeli kapcsolatban maradtak Oherrel, a sportoló csak az utóbbi másfél évben kezdett elhidegülni tőlük.

Oher már korábban is jelezte, hogy problémái vannak A szív bajnokaival. Az emberek többsége ugyanis elsősorban a filmből ismeri, és gyakran megfeledkeznek arról a munkáról, amit ő maga tett a karrierje építésébe. Az sem tetszett neki, hogy a filmben nehéz felfogású gyerekként ábrázolják, holott iskolai jegyei már azelőtt is rendben voltak, hogy a Tuohy családdal kapcsolatba került volna.

Valójában tinédzserkorára már többen felfigyeltek tehetségére és szorgalmára, és segítették iskolai előmenetelét. De mivel állandó lakhelye nem volt – hiszen drogproblémákkal küzdő, vér szerinti anyjához és 11 testvéréhez ritkán ment haza – gyakran iskolatársainál aludt. A Tuohy gyerekek is ugyanabba az iskolába jártak, ezért töltött náluk Oher több éjszakát is, majd amikor a fiú páratlan sporttehetsége miatt egyre többen érdeklődtek iránta, a család felajánlotta, költözzön be hozzájuk, és akár örökbe is fogadják. (ESPN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!