Kapcsolatba lépett az al-Kaidával és merényletre készült egy amerikai tinédzser

2023. augusztus 15. – 06:43

Másolás

Vágólapra másolva

Terrortámadás előkészítésének gyanújával letartóztattak egy tizenhét éves fiút Philadelphiában, aki kapcsolatban állhatott az al-Kaida terrorhálózat egyik szervezetével volt, írja az MTI.

Az ügyről a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) számolt be. Elmondták, hogy a középiskolás „jelentős” mennyiségű fegyverhez fért hozzá, és bombát készített.

Jacqueline Maguire ügynök közölte, hogy a letartóztatás még pénteken történt, miután több helyszínen tartottak házkutatást. A gyanúsított nevét nem hozták nyilvánosságra, mert a nyomozást még folytatják.

A fiú a fegyverek mellett bombakészítéshez szükséges eszközöket szerzett be, például taktikai felszerelést, vezetékeket, vegyszereket és detonátorként használható eszközöket. A vásárlások az elmúlt néhány hétben történtek, ezért az ügyre különös figyelmet fordítottak, és gyorsan léptek a hatóságok.

A tinédzser akkor került a hatóságok látókörébe, amikor felvette a kapcsolatot az al-Kaida hálózatához tartozó, főként Szíriában aktív, Dzsihád és Tawhid Zászlóalj néven ismert szervezettel (Katibat al-Jihad al-Tawhid).

Jelek mutattak arra is, hogy a fiú tengerentúli utazást készített elő annak érdekében, hogy csatlakozzon terrorcselekmény elkövetéséhez. Jacqueline Maguire arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a gyanúsított pontosan miként lépett kapcsolatba a terrorszervezettel, de megjegyezte, hogy az ügy riasztó példája amerikai fiatalok radikalizálódásának.

A vádak között szerepel bűncselekmény előkészítése, tömegpusztító fegyver birtoklása, gyújtogatás, katasztrófa okozása, illetve annak kockázata, valamint gondatlan veszélyeztetés. A tizenhét éves fiút felnőttként szeretnék bíróság elé állíttatni szövetségi bűnvádi eljárásban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!