A rekordforgalom ellenére még mindig a Covid miatt csökkentett fizetést kapják a Ryanair pilótái

2023. augusztus 14. – 17:22

Másolás

Vágólapra másolva

A brüsszeli Charleroi repülőtéren 88, hétfőn és kedden induló vagy érkező Ryanair járatot töröltek az ír diszkont légitársaság pilótáinak sztrájkja miatt. A Ryanair belgiumi pilótái és a fapados légitársaság között zajló nézeteltérés miatt ezen a nyáron kétszer is sztrájkba léptek a dolgozók: egyszer a július 15-16-i hétvégén, amikor mintegy 120 járatot töröltek, majd július 29-30-án, ami közel száz járatot érintett.

A pilóták továbbra is azt követelik a légitársaságtól, hogy állítsa vissza fizetésüket a koronavírus-járvány előtti szintre, mivel a vállalat a pandémia idején úgy döntött, hogy 20 százalékkal csökkenti a bérezésüket. A cég azóta ismét nyereséget termel, de a kért intézkedéseket továbbra sem hajtotta végre. A sztrájk további oka, hogy a Ryanair októbertől fel kívánja mondani valamennyi Belgiumban állomásozó pilótája munka- és pihenési rendjét garantáló kollektív szerződést, annak ellenére, hogy ez törvényellenes. A szakszervezetek és a Ryanair vezetősége közötti többszöri találkozó ellenére még mindig nem találtak kiutat a patthelyzetből.

Hogy mennyire dübörög a légi forgalom, azt jól mutatja, hogy például júliusban a hetedik egymást követő hónapban haladta meg az utasforgalom a járvány előtti szintet a spanyolországi repülőtereken.

Az utasforgalom júliusban 10 százalékkal 29,7 millióra nőtt, míg az első hét hónapban 21 százalékkal, 159,2 millióra emelkedett. A megemelkedett repülőjegy- és szállodaárak ellenére jelentősen nőtt az utazási kedv Dél-Európa országaiba, és a spanyolországi repülőterek forgalma jóval a nemzetközi átlag felett alakult.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!