Hazaárulásért 12 év börtönre ítéltek egy volt ukrán tábornokot

2023. augusztus 14. – 15:45

Másolás

Vágólapra másolva

A kijevi Sevcsenkivszkij kerületi bíróság bűnösnek találta Valerij Sajtanovot, az Ukrán Biztonsági Szolgálat volt tábornokát hazaárulás, terrorizmus kísérlete és lőszer birtoklása miatt. A főügyészség és a szolgálat tájékoztatása szerint 12 év börtönbüntetésre ítélték.

A nyomozás során kiderült, hogy a 2020-ban letartóztatott Sajtanov, a különleges műveletek központjának korábbi első helyettes vezetője „Bobyl” álnéven titkos kommunikációt folytatott az orosz Igor Jegorov ezredessel (FSZB). Megállapították, hogy az ukrán katonai vezető információkat gyűjtött és továbbított az orosz félnek titkos műveletekről, ügynökökről, operatív tisztekről és kémelhárítókról.

A kémkedés egyik célja a csecsen fegyveres erők egyik őrnagyának meggyilkolása volt. A célszemély a Dzsohar Dudajevről elnevezett nemzetközi békefenntartó zászlóaljat vezette a 2015 februárjában kezdődő kelet-ukrajnai háború során. Akkor a bűnüldöző szervek megakadályozták az orosz különleges szolgálatok által tervezett merényletet. Sajtanovot azzal is gyanúsították, hogy támadást tervezett Adam Oszmajev csecsen önkéntes ellen.

(RBC Ukraine)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!