Trump-csodáló, barkós rockénekes lehet a következő elnök a 115 százalékos infláció alatt nyögő Argentínában

2023. augusztus 14. – 18:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az argentin választók alaposan megbüntették az ország két vezető politikai erejét a vasárnap tartott előválasztáson: egy harmadik jelölt, Javier Milei közgazdász-rockénekes és Trump-csodáló kapta a legtöbb szavazatot – számolt be a BBC.

Jelen állás szerint, 97 százalék feletti feldolgozottságnál Javier Milei 30,06 százalékot szerzett, a fő konzervatív ellenzéki blokk Patricia Bullrich jelölttel 28,27 százalékot kapott, a kormányzó balközép peronista koalíció Sergio Massával pedig 27,24 százalékkal a harmadik helyen áll.

Az eredmény durva pofon a kormánykoalíció pártjainak és az Együtt a változásért konzervatív ellenzéki tömörülésnek is, úgy tűnik, csak a választók kisebb része bízik abban, hogy bármelyikük hatékonyan kezelné Argentína gazdasági problémáit. Az országban az infláció 115 százalékos, a megélhetési költségek elszállása miatt 10-ből 4 ember szegénységben él. Az argentin sajtó politikai földrengésként aposztrofálta Milei győzelmét. A meglepő hírre nem jól reagált az ország devizája, a peso árfolyama hétfő reggel 22 százalékos zuhanásban kezdett a dollárhoz képest. Az argentin jegybank úgy döntött, az előválasztás utánra időzíti a peso már tervezett leértékelését, 350-es szinten rögzítve az árfolyamot egészen az októberi választásokig. Az irányadó kamatszintet pedig ezzel párhuzamosan 97 százalékról 118 százalékra emelte.

„Mi vagyunk az igazi ellenzék”, „egy másik Argentína nem jöhet létre a régi dolgokkal, amelyek mindig is kudarcot vallottak”, „sikerült felépítenünk ezt a versenyképes alternatívát, amely véget vet az élősködő, tolvaj, haszontalan politikai kasztnak” – mondta többek között Javier Milei az előrejelzésekhez képest is erős eredménye után tartott beszédében.

Az 52 éves Milei televíziós személyiségként vált ismertté, és bár 2021 óta kongresszusi képviselő, szereti magát politikai kívülállóként feltüntetni. Kinézete elüt az átlagos politikusokétól, barkót visel, rockszámokat énekel, és gyakran hord bőrdzsekit. Szeret provokatív beszédeket mondani, melyekben erős kifejezéseket használva szidja „a baloldalt”, nézeteit tekintve libertariánus, vagyis szélsőségesen szabályozásellenes, piacpárti.

Az Argentínára jellemző állandó gazdasági küszködés közepette establishmentellenes szólamai szimpatikussá tehették Mileit a szavazók szemében. A politikus Jair Bolsonaro volt brazil elnökére hajazó programjában szerepel, hogy megválasztása esetén megszüntetné az argentin központi bankot, a pesót felváltaná az amerikai dollárral, és privatizálná a veszteséges állami vállalatokat. Emellett a fegyvertartási szabályok lazítását is javasolja. Milei a többi jobboldali populistához hasonlóan az iskolai szexuális felvilágosítást a „hagyományos család” elpusztítására irányuló trükknek tartja, és tagadja az éghajlatváltozást is.

Argentínában az előválasztásokon a legtöbb felnőtt számára kötelező a szavazás. Az esemény az október 22-i általános választások főpróbája, egyértelműen jelzi, hogy ki az elnökválasztás esélyese. Az idei választás kulcsfontosságú lesz az argentin agrárpolitika szempontjából, így a világgazdaságra is kihathat: az ország a világ egyik legnagyobb szója-, kukorica- és marhahúsexportőre. Emellett ezen múlik az utóbbi időben ismét durván értéktelenedő peso sorsa, valamint a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalások egy 44 milliárd dolláros megállapodásról.

A mostani szoros eredmény miatt valószínű, hogy az őszi választás két fordulóban fog eldőlni, és csak november végén derül ki, ki lesz a következő argentin elnök.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!