Figyelem, zsebtolvaj! – így buktatnak le önjelölt igazságosztóként tiktokkerek piti bűnözőket

Legfontosabb

2023. augusztus 9. – 19:00

Figyelem, zsebtolvaj! – így buktatnak le önjelölt igazságosztóként tiktokkerek piti bűnözőket
Egy vasútállomáson tábla figyelmezteti az utasokat, hogy óvakodjanak a zsebtolvajoktól az olaszországi Corniglia tengerparti városban, 2015-ben – Fotó: Robert Alexander / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Tegyük fel, hogy békésen sétálgatnak Velence utcáin. Egyikük egy térképen nézegeti, merre is lehet az a kiváló étterem, ahol néhány évvel azelőtt ettek egy jót, a másikuk éppen a Google Mapsen keresi az utcát. Aztán egyszer csak meghallanak a hátuk mögül egy ismerősen csengő, öblös női hangot:

„Attenzione, pickpocket!” (Figyelem, zsebtolvaj!)

– a TikTok-felhasználók egy részének egyből beugorhat a szólam. Az elmúlt hetekben ugyanis nagyot ment a TikTokon egy középkorú nő, aki kiabálva próbálja megzavarni a velencei zsebtolvajokat.

Monica Poli, a zsebtolvajokat kergető nő látszólag nemes ügyet szolgál, és számos bűnözőt juttatott rendőrkézre, de közben fontos etikai kérdések is felmerültek a csoportja tevékenysége kapcsán. Poliról pedig kiderült, hogy Matteo Salvini szélsőjobboldali Liga pártjának önkormányzati képviselője, és egyesek azzal vádolják, hogy a küzdelme a romák ellen is szól.

Hatékonynak tűnik a piti bűnözők megszégyenítése

Az 57 éves nő kifejezetten ismertté vált az utóbbi időben a TikTokon, és a New York Times is interjúzott vele július végén Olaszországban. A platformon éppenséggel nem az ő korosztálya szokott nagy hírnevet szerezni, de a kiáltozása sokak memóriájába bevésődhetett. Poli azzal vált híressé, hogy elkezdte videóra venni a velencei zsebtolvajokat, de mellé hangosan kiabál is, hogy felhívja rájuk a figyelmet, és megszégyenítse őket.

Poli a Cittadini Non Distratti – A Zavartalan Polgárok – néven futó csoport tagja. A többiek is hozzá hasonlóan járják a várost, és kiabálva zavarják meg a zsebtolvajokat. A csoportot egy utcafestő, Gianni Deirossi alapította kereskedőkkel és a turisztikai szektor más dolgozóival együtt a 90-es évek végén. Ha sikerül egy zsebtolvajt elkapniuk, a nő és társai sokszor feljelentést is tesznek a rendőrségen ellenük. Az Economist 2019-ben arról számolt be, hogy a csoporthoz köthető a Velencében letartóztatott zsebtolvajok harmadának elfogása.

A csoport tehát évtizedek óta aktív, az első tolvajt 30 éve csípték fülön, de a hírük az új platformokon jutott el igazán sok emberhez. Csak nemrég regisztráltak a TikTokra és az Instagramra, ahol ma már több százezren követik őket, nagyrészt Poli összetéveszthetetlen hangjának köszönhetően. Az „Attenzione, borseggiatrici! Attenzione, pickpocket!” mém lett, még remix is készült belőle, amit fesztiválokon játszanak.

A kb. 50-60 fős Cittadini WhatsApp-csoportokban beszéli meg, hogy hol lehetnek éppen lehetséges elkövetők, és le is fotózzák őket egymásnak. A velencei karnevál alatt is aktívak, és nemcsak a zsebtolvajokat próbálják meg kiszúrni, hanem az általuk ellopott, majd eldobált pénztárcákat is. Ezekben sokszor benne hagyják a bankkártyákat és iratokat is. A tárcákat, illetve a terhelő bizonyítékokat aztán a csoport tagjai átadják a rendőrségnek.

„Egy bizonyos ponton, néhány évtized után rájöttünk, hogy nem sok haszna van a helyi újságokban és televíziókban megjelennünk, ha a zsebtolvajlás veszélyéről akarjuk tájékoztatni a külföldi turistákat. A TikTokra és az Instagramra gondoltunk, és ez egy hónapon belül váratlan siker lett” – mesélte TikTok-karrierjének kezdetéről Poli. Szerinte a közösségi média is segített megmutatni, hogy Európa nagyvárosaiban mekkora probléma a zsebtolvajok jelenléte.

Poli arról is beszélt, hogy addig szeretné ezt csinálni, amíg csak tudja. Még akkor is, ha a velencei zsebtolvajok már jól ismerik az arcát és a hangját. „A férfiak a középső ujjukat mutogatják. Lefényképeznek. A lányok elszaladnak. Szerintem azt hiszik, hogy őrült vagyok” – mondta. Akadnak azonban olyanok is, akik nemcsak lefotózzák, hanem fizikailag is szembeszállnak vele. Azt mondta, hogy egyszer négy lány megtámadta, és összeverte. Mindeközben senki sem segített neki, csak nézték a verekedést. Poli ezután hetekig nyakmerevítőt hordott, úgy megsérült.

Persze Polit a turisták is felismerik már, és szerinte hálásak is a szolgálataiért. Először általában megbámulják a kiabálásáért, de amikor megértik, hogy mi történik, meg szokták köszönni, hogy felhívta a figyelmet a tolvajokra. Egyesek képeket akarnak vele csinálni, lassan maga is egyszemélyes helyi turistalátványossággá válik.

„Boldog vagyok, mert az üzenet odaért, ahová akartuk. Azt szeretnénk, ha a turisták, a Velencébe és Milánóba érkező emberek odafigyelnének. […] Én minden turistát megvédek. Olaszországban a turizmus nagyon fontos. Együtt élünk a turistákkal. Azt akarom, hogy az Olaszországba érkező embereket tiszteljék, és nekünk is tisztelnünk kell őket.”

Komoly kérdések merültek fel az interjúi után

Poli napi 2-6 órát is eltölt azzal, hogy tolvajokat hajkurász az utcán. És hogy mi alapján szúrja ki őket? „Megállnak az állomáson. Ahogy az emberekre néznek, ahogy a táskákra néznek. Van egy megérzésem. […] Amikor meglátom őket, tudom, hogy zsebtolvajok. Olyan furcsa ezt mondani… Van bennem valami érzés, és azonnal felismerem őket” – mondta a New York Timesnak.

Azt mondta, hogy a vele készült interjú reggelén is lefülelt zsebtolvajokat, akiket a buszról látott meg. Leszállt, és rászólt két rendőrre, hogy igazoltassák őket, mint kiderült, néhány perc alatt három családtól nyúltak le pénztárcákat. Azt állítja, az még sosem fordult elő vele, hogy ártatlanokat nézett zsebtolvajnak.

Ugyanakkor amellett, hogy Poli és társai látszólag szórakoztató módon küzdenek egy nagyon kártékony bűnözői réteg ellen, egyből felmerülhet velük kapcsolatban az önbíráskodás vádja is, a megalázó videók pedig sokszor mindenféle bizonyíték nélkül kikerülnek az internetre.

Az Il Post szerint a TikTok-videók, amelyek szinte mind Poli művei, általában nem is mutatják be a tolvajlást, inkább arról szólnak, hogy az asszony kiabálva követi az általa zsebtolvajnak vélt figurákat (általában fiatal lányokat) az utcán, bár időnként tényleg mutatnak gyanúsan mászkáló, térképekkel furcsán hadonászó alakokat. Poli szerint a rendőrség eddig soha nem kérte arra, hogy ne folytassák a tevékenységüket.

Ám a jelek szerint a velencei rendőrségnek is ambivalens a csoporttal ápolt kapcsolata. A Courrier International szerint a velencei rendőrség több éve fenntartásokkal kezeli a Cittadini csoportot, és azzal is vádolta őket, hogy nem tartják tiszteletben az ártatlanság vélelmét. Alberto Grandi velencei rendőr már 2020-ban arról beszélt a Deutsche Wellének, hogy ezeknek a videóknak egy részét nem is lenne szabad feltölteni az internetre, mert kiskorúak is szerepelnek rajtuk. Az Economistnak nyilatkozó velencei rendőrfőkapitány 2019-ben viszont azt mondta, hogy szoros együttműködésben állnak a csoporttal – noha Poli szerint a polgármester ügyet se vet rájuk.

Hiába tagadhatatlan a csoport érdeme a tényleges zsebtolvajok lebuktatásában, de a Guardian szerint más aggályok is felmerültek Poliékkal szemben. A Cittadiniről már 1996-ban azt írta a Corriere, hogy „a velencei kereskedőkből álló magánrendőrség négy tagját a rendőrség egy algériai megverésével vádolta meg”. 2000-ben a Repubblica arról számolt be, hogy a csoport két tagja több tanú előtt megkéselt egy algériai illetőt, miután felfedezték, hogy ellopta egy lány pénztárcáját. Akkoriban Velence polgármestere, Massimo Cacciari bírálta a kezdeményezést, és arra kérte a polgárokat, akik szemtanúi voltak az illegális eseményeknek, hogy jelentsék ezeket a hatóságoknál, és ne önállóan intézkedjenek.

Turisták a Rialto-hídon, Velencében, 2023. augusztus 2-án – Fotó: Stefano Mazzola / Getty Images
Turisták a Rialto-hídon, Velencében, 2023. augusztus 2-án – Fotó: Stefano Mazzola / Getty Images

A rasszizmus vádjától pedig a mai napig nem sikerült megszabadulnia Polinak és a Cittadininek. Az általuk megosztott videókban ugyanis feltűnő, hogy általában romák ellen intézkednek a csoport tagjai, holott ahogy a fentiekből is kiderült, az esetek nagy részében nincs is rá bizonyíték, hogy valóban zsebtolvaj-e az, akit kiszúrtak a tömegben. Emellett a Cittadini Instagram-posztjai alatt rengeteg a rasszista, romák és bevándorlók elleni hozzászólás, miközben az állítólagos zsebtolvajok származása nem egyértelmű a képek alapján.

A Guardian arról is írt múlt héten, hogy Poli 2020 óta Matteo Salvini Liga pártjának önkormányzati képviselője Velence–Murano–Buranóban. A Liga Olaszország egyik legszélsőjobboldalibb pártja, politikája jelentős részben bevándorló- és LMBTQ-ellenes ideológián alapul, és keményen kifakadtak a roma kisebbség kapcsán is az elmúlt években.

Poli szerint a Cittadini önkéntesei nem kötődnek semmilyen politikai párthoz, és „a politika nem befolyásolja a célunkat, amely a helyi bűnüldözés segítése”. A Guardian szerint azonban többen amiatt aggódnak, hogy Poli tevékenysége a bűnözés elleni küzdelmen túl sokkal inkább a diszkriminációról szól.

Jöjjenek a cseh lebuktatók!

És most álljon itt egy kevésbé megosztó példa is arra, hogyan tehet a lelkes, és sok szabadidővel megáldott lokálpatrióta azért, hogy a városában ne leselkedjen ennyi veszély a turistákra. Az Honest Guide duója a Kelet-Európa egyik legnépszerűbb úti céljának számító Prágában készít videókat az oda látogatóknak, és időnként a különféle átverésekre vadásznak. Janek Rubeš, az Honest Guide műsorvezetője éveken át taxisokat vett fel rejtett kamerákkal, de mostanra másfél millió feliratkozójú YouTube-csatornára készít videókat egy operatőrrel, több videó és sorozat is szól az átverésekből élő bűnözőkről.

Az egyik legfurfangosabb helyi csapdát például az osztrák–cseh határ mellett álló kis házak jelentik, amelyek autópálya-matricát árusítanak 17 euróért (kb. 6700 forint), miközben a matrica hatóságilag meghatározott ára 12 euró. De hogy verik rá a turistákra az 5 eurós különbözetet? Hát úgy, hogy a házacska nem egyszerű matricaárusító-bódé, hanem egyben pénzváltó is. Ha az ember Ausztria felől érkezik, és euróval próbál fizetni a matricáért, akkor nagyon kedvezőtlen árfolyamon váltják át az eurót koronára, sőt még egy 30 koronás pluszköltséget is rávernek a vásárlóra, amiért beütik az autó rendszámát a nyilvántartásba. A hely persze bankkártyát nem is fogad el, és külön poén, hogy ezeket a bódékat pont az eredeti matricaautomata elé építették, hogy az útjelző táblák is feléjük mutassanak.

A bódét üzemeltető cégnek ráadásul több ilyen kis pénzváltója van a szlovák és a német határnál is, utóbbinál még pofátlanabb, 19 eurós áron adják a 12 eurós 10 napos autópálya-matricát. Amikor az Honest Guide csapata felhívta a bódét üzemeltető céget, a cégtulajdonos egy jól ismert taktikával állt elő: úgy csinált, mint aki nem hallja, amit a telefonon keresztül mondanak neki.

A turisták dolgát egy időben az se könnyítette meg, hogy ha esetleg interneten keresztül akarták megvásárolni a jegyet, akkor a Google-keresések legtetején is átverős oldalak hirdették magukat. Persze ők is 19 euróért adták a matricát. Ráadásul a fent is említett automaták sokszor eldugott helyeken találhatók meg. Összességében tehát az állam is felelős azért, hogy ezek a csalásokra épített szolgáltatások meg tudnak telepedni, és évekig probléma nélkül szedik a pénzt a látogatóktól.

Az Honest Guide csapata nemcsak ezt a szürke zónás átverést mutatja meg videóiban, hanem azokat a bandákat is, amelyek az utcán szednek be pénzt különböző taktikákkal (hasonló átverős pénzváltással) a naiv turistáktól. Érdekes megfigyelni, hogy az általuk lefilmezett szélhámosok hogyan reagálnak: van, aki felveszi a pókerarcot, és odébbáll, van, aki nekik támad vagy köpköd, de olyan is volt, hogy valaki elkezdett táncolni a kamerának.

Pont ez a titkuk a tolvajlebuktató videóknak, amit Poli és az Honest Guide csinál: elég szórakoztató azt nézni, ahogy a pénzünkre hajtó piti bűnözőket megleckéztetik. Ám a Cittidanival ellentétben Janek Rubeš fel szokta venni videóra magát az átverést is, így azok, akiket arccal mutat a videóiban, valóban átvernek embereket. A zsebtolvajvadászokhoz hasonlóan ő is rendőrt hív, ha valamilyen átverést vagy lopást lát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!