Szaúd-arábiai csúcs: Kína támogatja az ukrajnai béketárgyalásokat

2023. augusztus 6. – 17:10

Másolás

Vágólapra másolva

A Szaúd-Arábiában mintegy 40 ország magas rangú tisztviselőinek részvételével tartott találkozó után Kína bejelentette, hogy támogatja az ukrajnai béketárgyalások kereteinek kidolgozására szolgáló tárgyalások harmadik fordulóját. Az Oroszországot kizáró tárgyalásokon részt vett az Egyesült Államok, India, az EU, valamint Kína eurázsiai ügyekért felelős különmegbízottja, írja a Guardian.

Zelenszkij ukrán elnök reményének adott hangot, hogy a kezdeményezés nyomán a világ vezetői ősszel békecsúcsot hívnak össze, amelyen jóváhagyják a tárgyalások alapelveit Ukrajna tíz pontból álló rendezési javaslata alapján. A tíz pont többek között tartalmazza Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának tiszteletben tartását, valamint az ENSZ alapelveinek helyreállítását és a nemzetközi jog betartását.

„Sok dologban nem egyezik a véleményünk, különböző álláspontokat hallottunk, de fontos, hogy az elveink közösek legyenek” – mondta a kínai különmegbízott.

Júniusban már tartottak a dzsiddai találkozóhoz hasonló megbeszéléseket Koppenhágában, azon nem született hivatalos nyilatkozat, az ukránok szerint a mostani tíz pont is „nagyobb támogatást kapott, mint Koppenhágában”. Most megállapodás született arról, hogy munkacsoportokat hoznak létre a javaslat legfontosabb elemeinek kidolgozására, míg egy külön csoport nagyköveti szinten folytatja a kérdésekkel kapcsolatos technikai munkát.

A munkacsoportok a globális élelmezésbiztonsággal, a nukleáris biztonsággal, a környezetvédelemmel, a humanitárius segítségnyújtással, a hadifoglyok és az elhurcolt gyermekek szabadon bocsátásával kapcsolatos megoldásokat vizsgálnák, amelyek aztán „beépülnének e csoport jövőbeli, nemzetbiztonsági tanácsadói szintű munkájába”.

A tárgyalások célja, hogy működőképes alapot teremtsenek az államfők találkozójához, a források szerint ez „még egy kicsit a levegőben lóg”, de még az év vége előttre valószínűsíthető.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!