Jóváhagyták a szülés utáni depresszió elleni tablettát az Egyesült Államokban

2023. augusztus 5. – 17:22

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok jóváhagyta az első szülés utáni depresszió elleni tablettát – írja a BBC.

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) közleménye szerint a Zurzuvae márkanéven forgalmazott zuranolon hatóanyagú gyógyszert napi egyszeri dózisban engedélyezték két hét időtartamra. A gyógyszer tesztelése még 2019-ben kapott zöld utat. Az amerikai gyógyszergyártók szerint a tabletta várhatóan még ebben az évben elérhető lesz, a tabletta árát még nem lehet tudni. Eddig a szülés utáni depresszió kezelése csak intravénás injekció formájában volt elérhető.

A szülés utáni depresszió tünetei közé tartozik a szomorúság, az energiavesztés, az öngyilkossági gondolatok, az örömérzet csökkenése. Az anyuka nem tud örülni gyermekének, nehezen alakít ki vele kontaktust. Ingerlékeny, ideges, feszült, esetleg agresszív. Megzavarhatja az anya-csecsemő köteléket is, ami kihatással lehet a gyerek fizikai és érzelmi fejlődésére is.

A hatóság szerint a szájon át szedhető gyógyszerhez való hozzáférés sok olyan nőn segíthet, akik „szélsőséges, és néha az életüket veszélyeztető érzésekkel küzdenek meg”.

A klinikai vizsgálatok eredménye szerint a tabletta három napon belül jelentősen csökkentette a depressziós tüneteket. Az FDA szerint a gyógyszer hatása az utolsó adag után négy hétig fennmaradt. A Zurzuvae szedésének leggyakoribb mellékhatásai közé tartozik az álmosság, szédülés, hasmenés, fáradtság, megfázás és a húgyúti fertőzés.

Magyarországon évente 9-10 ezer terhes és legalább ugyanennyi frissen szült nő szenved a depresszió tüneteitől, és mintegy 100 nőnél alakulnak ki a szülés utáni pszichózis tünetei, amelyek már drámaiak és életveszélyesek is lehetnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!