Lex Babiš: családtagokon, vagyonkezelőkön keresztül sem juthatnának állami támogatáshoz a cseh politikusok

2023. augusztus 3. – 09:45

Másolás

Vágólapra másolva

A cseh képviselőház jóváhagyása után szerdán a szenátus is megszavazta a kormánykoalícióhoz tartozó Kalózpárt módosító javaslatát, tovább szigorítva az érvényben lévő összeférhetetlenségi törvényt, amely megtiltja a politikusok számára médiacégek birtoklását, valamint azt, hogy állami támogatásokat és beruházásokat fogadjanak el – írja az MTI.

A törvény az ANO 2011 párt vezetőjét, Csehország volt miniszterelnökét, Andrej Babišt célozza, aki 2017-ben vagyonkezelői alapokba helyezte az Agrofert és a SynBiol cég részvényeit, miután szigorítások léptek életbe például a média birtoklását illetően. Az Agroferthez tartozik a Mafra-csoport, amely Csehország egyik legnagyobb médiavállalata, írja a Novinky.cz. Így a multimilliárdos Babišhoz kötődik az egyik legnagyobb, több mint 35 ezer embert foglalkoztató cseh konszern, valamint két befolyásos országos napilap, a konzervatív Lidové Noviny és a liberális Mladá Fronta Dnes is, továbbá kisebb televíziókat és rádiókat is birtokol.

Az úgynevezett lex Babiš szigorítását kizárólag a koalíciós képviselők támogatták, míg az ellenzéki pártok képviselői bírálták és elutasították. A sokat vitatott törvénymódosítás ennyivel még nem lép hatályba, ahhoz előbb még az államfőnek is alá kell írnia.

A jelenleg érvényes összeférhetetlenségi törvény szerint a cseh kormány tagjai, továbbá a parlamenti képviselők és szenátorok nem lehetnek médiatulajdonosok, a tulajdonukban lévő cégek pedig nem kaphatnak állami támogatást, és nem vehetnek részt a közszféra által kiírt pályázatokon.

A mostani módosítás a tiltást a köztársasági elnökre is kiterjeszti.

Ugyanakkor bezárja azt a kiskaput, amivel Babiš is élt korábban, hogy a politikusok a tulajdonosi jogokat átruházták családtagjaikra vagy egy általuk létrehozott speciális alapra. A módosítás szerint ugyanis a tiltás már a médium vagy cég valós tulajdonosára hivatkozik, aki a média vagy a cég tevékenységének gyakorlati haszonélvezője.

Az összeférhetetlenségi törvény korábbi, 2017-es módosításait Miloš Zeman államfő és az Andrej Babiš által vezetett ANO mozgalom megtámadta az alkotmánybíróságon, de kifogásaikat a testület elutasította.

Az ANO mozgalom hónapokon keresztül megpróbálta megakadályozni a törvénymódosítás aktuális elfogadását, de az alsóházban és a felsőházban is többséggel rendelkező kormányoldal végül keresztülvitte akaratát. Az most módosított összeférhetetlenségi törvény, amennyiben az elnök aláírja, jövő januárban lépne életbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!