Kerti medencét építene Boris Johnson, de a tarajos gőték megakadályozhatják ebben

2023. augusztus 2. – 10:47

Másolás

Vágólapra másolva

Boris Johnson májusban költözött a 3,8 millió fontot érő 17. századi házába, a kilenc hálószobás épülethez tartozik egy teniszpálya is, a telek körül vizesárok húzódik. A volt kormányfő azonban nem a vizesárokban szeretne pancsolni, hanem medencét szeretne építtetni a kertbe, írja a BBC. A medencébe levesébe viszont beleköphetnek a tarajos gőték.

A tervezett építkezés ellen ugyanis kifogást emelt egy tanácsi tisztviselő, aki szerint a 11x4 méteres medence „a tarajos gőtékre nézve a legnagyobb kockázatot jelentő vörös zónába” esik, ezért Johnson kérelmének elbírálásához a védett fajokra vonatkozó hatástanulmányokra lenne szükség.

A tarajos gőték populációja drámaian csökkent az elmúlt hatvan évben, emiatt védett fajjá nyilvánították, szándékos elpusztításuk, megsebesítésük, befogásuk tiltott, és nem szabad kárt tenni szaporodó- és pihenőhelyeikben sem.

Johnson medence iránti kérelmével szemben a megyei tanács régészeti osztálya is észrevételeket fogalmazott meg, szerintük jelentős régészeti értékkel bír a terület, feltételezéseik szerint egy 12. századi vár vizesárka húzódik Boris Johnson új birtoka körül. Amennyiben megkapná az engedélyt, a munkálatokat régészeti feltárásnak kell megelőznie.

A medence tervezett világításába is belekötöttek, mivel azt nem csatolták a kérelemhez, egy fényszennyezés csökkentésén dolgozó szervezet szerint viszont a világításra vonatkozó terveket előzetesen jóvá kellene hagyatni.

A kerületi tanács természetvédelmi felelősének azonban nincs kifogása a medence ellen, szerinte az nem káros a természetvédelmi területre. Boris Johnson szóvivője nem kívánta kommentálni a híreket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!